Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. február 24. 16:39

Választás 2018: vasárnapig kell megalakulniuk a választókerületi választási bizottságoknak

Mind a százhat egyéni választókerületben, a bizottságokba a választott tagokon túl a jogerősen nyilvántartásba vett jelöltek is küldhetnek delegáltakat.

Hirdetés

A jogszabály szerint a választókerületi választási bizottságokat a voksolást megelőző negyvenkettedik napig kell megválasztania a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének, ez a határidő vasárnap jár le. A választási bizottságok a választópolgárok független, kizárólag a törvénynek alárendelt szervei, feladatuk többi között a választási eredmény megállapítása, a választás tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése, szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.

Az országgyűlési képviselő-választáson a következő választási bizottságok működnek: minden szavazókörben (országosan 10 ezer 286 szavazókör van) szavazatszámláló bizottság, azokon a településeken azonban, ahol csak egy szavazókör van, a szavazatszámláló bizottság feladatait a helyi választási bizottság látja el. Emellett a százhat egyéni választókerületben országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) működik, valamint országos hatáskörrel és illetékességgel a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési választáson nem működnek a területi választási bizottságok.

A jogszabály szerint a százhat oevb egyrészt választott tagokból, másrészt a jelöltek, jelölőszervezetek által megbízott tagokból áll. Az oevb három tagját és legalább két póttagot a választókerület székhelye szerinti település képviselő-testületének kell megválasztania. Az oevb-be egy-egy tagot delegálhat az egyéni képviselőjelöltet állító jelölőszervezet, illetve a független jelölt.

A választott és megbízott tagok jogai és kötelezettségei azonosak. A választási bizottságok hatóságnak, tagjaik pedig hivatalos személynek minősülnek. A választási szerv testületként működik, határozatainak érvényességéhez arra van szükség, hogy a tagok többsége jelen legyen, és a jelen lévők többsége megszavazza a döntést.

(MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Választás 2018 Nemzeti Választási Bizottság oevb országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság választókerület
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés