Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. február 24. 16:22

Ujhelyi István mozgalma végigcsinálná a Macron-konzultációt

A RED bejelentkezett a magyarországi lebonyolítására.

Hirdetés

Emmanuel Macron francia elnök választási kampányában megígérte, szorosabbra fűzi a kapcsolatot az európai nép és az európai politika között. Ezért indított konzultációt, amelynek értelme is van: hiszen mindenki elmondhatná a véleményét Európa jövőjéről. Hazájában tavasszal indul az akció, amelyhez egymás után csatlakozott a többi uniós tagállam.

Kivéve Magyarország.

Ez a legutóbbi, kormányfői csúcstalálkozót követő péntek esti brüsszeli sajtótájékoztatón derült ki, itt egy rövid videó róla, az Eurologus Facebook-oldaláról.

Ám ez most mégis megváltozhat, annak ellenére, hogy Szijjártó Péter szerint „ha van kormány Európában, amely büszke lehet arra, hogy kikéri az emberek véleményét, akkor az a magyar kormány.” A külügyminiszter azt is hozzátette, a francia államfő által felvázolt konzultációról nem lehet tudni semmi konkrétat.

Viszont Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő mozgalma, a RED vállalja a konzultáció hazai lebonyolítását. A RED közleményében azt írja, „hiába szólítottuk fel legutóbbi rendhagyó Európa-ügyi konferenciánkon a magyar kormányt, hogy legyen részese a francia elnök által kezdeményezett uniós konzultációnak, az Orbán-kormány világossá tette, hogy – egyedüli uniós tagállamként – távol marad a kezdeményezéstől. Emlékezetes, a Radikális Európai Demokraták idén januárban a »Macron-tervről« rendezett nyilvános szakmai fórumán Thibaut Lespagnol francia nagykövet-helyettes már tájékoztatást adott az uniós reformtervek kapcsán javasolt összeurópai konzultáció részleteiről, amelyhez január végéig várták a tagállami kormányok csatlakozását. Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő, a RED mozgalom alapítója ugyanezen a konferencián kérte a kormány arra, hogy vállalja fel a széleskörű társadalmi vitát az EU elengedhetetlen reformjáról és az ezzel kapcsolatos francia javaslatokról, a Fidesz azonban ezt azóta tudhatóan elutasította.

A Radikális Európai Demokraták mozgalma néhány héttel ezelőtt – a januári határidő lejárta után – hivatalosan is jelezte Franciaország budapesti nagykövetsége felé, hogy amennyiben a magyar kormány nem kíván részt venni a Macron-féle konzultációban, akkor a RED mozgalom kész magára vállalni Magyarországon a koordinátori szerepet és civilszervezeteket, társadalmi csoportokat bevonva lebonyolítjuk a szükséges vitákat és konzultációkat az uniós reform ügyében.

Az Európai Unió átalakítása szükséges és elengedhetetlen, a francia elnök által javasolt megoldások ehhez jó kiindulópontként szolgálhatnak és mindenképpen vitára alkalmasak. A magyar kormány hozzáállása azt bizonyítja, hogy a Fidesz csak beszél az EU reformjáról, de valójában csak egyszerű blöffről van szó, mert a propagandisztikus mondatokon túl tartalmi javaslatot még nem tettek le az asztalra és – mint most látjuk – az ezzel kapcsolatos társadalmi vitától is elzárkóznak. A RED mozgalom egyik legfontosabb célkitűzése az Európai Unió megreformálása, ahhoz azonban, hogy az európai közösség működése a jelenleginél is jobban tudja szolgálni a magyar emberek érdekeit, részt kell vennünk a reformfolyamatokban. A Fidesz most ezt szalasztja el saját pökhendisége miatt. A RED vállalja helyettük a feladatot.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: EU Európai Unió Ujhelyi István Brüsszel Emmanuel Macron Franciaország Radikális Európai Demokraták RED Macron-terv
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés