Szegeden 2018. február 24. 15:00

Pecsenyeillat szállt Tápé fölött

Képriport
Első alkalommal rendezték Tápén a Pecsenyesütő- és Forralt bor-napot. Kiderült, a pecsenyének lelke van, foglalkozni kell vele sokat, és akkor lesz igazán finom. A forralt borhoz egy tanácsot kaptunk, több bor legyen benne, mint víz. FRISSÍTVE VIDEÓVAL!

Hirdetés

Hangos zene, pecsenye és forralt bor illata fogadta az érkezőket a Heller Ödön Művelődési Ház udvarán. A felállított sátrak alatt nagyon sokan szorgoskodtak, összesen tizenegy csapat jelentkezett, hogy bebizonyítsák, ők sütik a legjobb pecsenyét és övék a legfinomabb forralt bor.

Szécsényi Ferencné, önkormányzati képviselő elmondta, szinte az év minden szakában van valamilyen szabadtéri rendezvény Tápén, azonban télen még semmi nem volt. Ezért gondolkoztak el azon, hogy életre hívnak egy sok embert megmozgató programot. A télhez a disznóvágás, a böllérnapok kötődnek, ami már sok helyen van. Végül a pecsenyesütés és a forral bor készítés mellett döntöttek, hisz az utóbbi a hideg téli napok elengedhetetlen itala.

A Húsfalók csapata semmit nem bízott a véletlenre, többféle étellel is készültek, a tárcsákon kétféle grillkolbász, egy igazi szerb nemzeti étel a mics, valamint csirke és marha is sült.

A csapat szóvivője Salamon Sándor elmondta, a jó pecsenye titka, hogy foglalkozzon vele az ember, kellő időben be legyen pácolva, megfelelő ideig maradjon a pácban. A pác elkészítésének nincs titka, csak jól kell eltalálni a fűszerek arányát, hogy az minél jobban kihozza a húsok zamatát. A sütésnél meg figyelni kell, ne égjen meg. Amennyiben ez megvan, akkor lesz finom az étel – tette hozzá Salamon Sándor.

Egy másik sátor alatt a Nagy Ledó Pecsenye Kft. csapatának tagjai szorgoskodtak. Ők a hagyományos tárcsa mellett egy profi eszközt, egy lávaköves gázgrillt is beállítottak. A társaság háromféle hússal nevezett, csirkemellel, csirkecombbal és tarjával. A csapat vezére Ledenszik Róbert szerint a jó pecsenye titka a törődés. Már egy nappal előtte be kell pácolni a húst, megfelelő fűszereket kell összeválogatni. Ez garantálja a sikert – mondta nevetve. Közben ment a csapatok közötti szópárbaj is, folyamatosan piszkálták egymást a versenyzők, ahol a hús kinézetétől, a sütés minőségéig minden szóba került. A beszólogatásokat pedig mindig egy-egy kupica pálinka legurítása zárta le. Így garantált volt a jó hangulat.

A zsűri elnöke Szabó Sándor országgyűlési képviselő volt, aki szerint egy ilyen vetélkedésen mindenki nyertes, igaz azért helyezéseket kell hirdetni. A lényeg azonban az, hogy akik itt vannak, azok nagyon jól érezzék magukat – mondta a képviselő, aki kiemelte, a csapatoknak magas mércét kell megugrani, mert édesanyja, nagyon finom pecsenyéket süt és ahhoz fogja mérni az itt elkészült ételeket. Szabó a fűszeresebb sülteket szereti, és ez is mérvadó lesz majd a döntése meghozatalakor.

A verseny eredménye

Forralt bor
1. Szegedi Nyugdíjas Egyesület
2. Dova Pecsenye
3. i (Tari)

Pecsenye
1. Húsfalók
2. Dova Pecsenye
3. Szegedi Nyugdíjas Egyesület

Egy másik sátor alatt a tápai Hagyományőrzők Érett csapata forralt bort készített. Balázs Lászlóné nevetve mondta: „a jó forralt bor titka, ha nincs benne víz!” Most azonban a két liter borhoz, egy fél liter vizet azért rakott, majd kevés narancs, citrom, fahéj, fekete bors került bele. Nem szabad túl forralni – kaptam még a jó tanácsot, majd pedig egy pohárka kóstolót. Tényleg finom volt!

Az esemény egyik szenzációja a három kilós, egy méteres tápéi kenyér volt, amely egyenesen a kemencéből érkezett a rendezvényre és vele még finomabbak voltak a sültek. Gyorsan el is fogyott a kenyér.

A rendezvényen egy rászoruló tápai családnak is gyűjtöttek pénzadományt, összesen 85 ezer 100 forint jött össze, amiből a kiválasztott család fűtési számláját fedezik majd.

A program délután kettőkor zenés, maskarás felvonulással folytatódott. A végén tűzre került a Kiszebáb – amit Tápén Cucorka néven ismernek – is, hogy ezzel űzzék el a telet.

Este pedig a Házasok Klubja szervezésében Batyus bál zárja a programot.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját a rendezvényről!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Heller Ödön Művelődési Ház Szabó Sándor Szécsényi Ferencné Tápé forralt bor gasztronómia Pecsenyefesztivál