Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. február 23. 17:26

Választás 2018: az első országos lista az MSZP–Párbeszédé

Nyilvántartásba vette az első országos listát az áprilisi országgyűlési választásra a Nemzeti Választási Bizottság (NVB): az MSZP–Párbeszéd közös listáját Karácsony Gergely vezeti.

Hirdetés

Az MSZP tizenhat megyében és a fővárosban harminchat közös jelöltet állított, vagyis az MSZP–Párbeszéd megfelelt az országoslista-állítás feltételeinek. Az országgyűlési képviselők választásán ugyanis az a párt állíthat országos listát, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban legalább huszonhét egyéni választókerületben állított jelöltet; két párt közös egyéni választókerületi jelöltek alapján közös pártlistát állíthat.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gurmai Zita, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökségi tagja utcafórumon a debreceni Kossuth-szobornál 2018. február 23-án (fotók: MTI/Balázs Attila)

Az országos lista bejelentésének határideje március 6., 16 óra. Az országos listán legfeljebb háromszor annyi jelölt állítható, mint a megszerezhető mandátumok száma, azaz legfeljebb kétszázhetvenkilenc, az MSZP–Párbeszéd-listán kétszázhúsz jelölt van. Az országos listáról a kilencvenhárom kiadható mandátumot a pártlistákra leadott szavazatok és a töredékszavazatok alapján osztják ki.

Töredékszavazatnak minősül az egyéni választókerületben győztes jelölt minden olyan szavazata, amely már nem volt szükséges a mandátum megszerzéséhez. Töredékszavazat továbbá minden olyan szavazat, amelyet olyan jelöltre adtak le az egyéni választókerületben, aki nem szerzett mandátumot.

Fontos szabály, hogy csak azok a pártok juthatnak mandátumhoz az országos listáról, amelyek a pártlistákra és a nemzetiségi listákra leadott összes érvényes szavazat legalább öt százalékát elérték. Közös lista esetén a küszöb tíz százalék, kettőnél több párt által állított közös pártlista esetén tizenöt százalék.

Az MSZP-Párbeszéd azzal, hogy nyilvántartásba vették országos listáját, jogosulttá vált arra, hogy egy tagot delegálhasson a Nemzeti Választási Bizottságba. Az NVB tagjainak száma attól függ, hány, választáson induló szervezet tud országos listát állítani. A választás eredményének megállapítása után a testületben csak a választott tagok maradhatnak, illetve azon pártok delegáltjai, amelyek parlamenti frakciót tudtak alakítani. Az NVB határozata nem jogerős, az ellen három napon belül lehet jogorvoslattal élni a Kúriánál.

(MTI-összefoglaló)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Karácsony Gergely MSZP Párbeszéd Választás 2018
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés