Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. február 23. 08:35

Török Márk (32): Nem mondok le a vesztes per miatt

Jogerősen is az egyetemnek adott igazat a bíróság, de még mindig nincs vége. Török a Kúriára, az Alkotmánybíróságra és Strasbourgba is elviszi az ügyet.

Hirdetés

„Jogerősen is pert vesztett a hosszúra nyúlt szegedi hallgatói önkormányzati karrierjéről elhíresült Török Márk a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellen” – értesült a Magyar Nemzet.

Az egyetemista 2007-ben és 2008-ban is az SZTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának (EHÖK) elnöke volt, majd „volt egy kis szünet”, de 2009 óta megszakítás nélkül áll az EHÖK élén.

Közben azonban az Országgyűlés módosította a 2015. évi CXXXI-es törvényt, amelyben ez olvasható:

„62. § Az Nftv. 60. §-a a következő (2a) bekezdéssel egészül ki:
»(2a) A hallgatói önkormányzat tisztségviselője
a) megbízatási ideje – valamennyi hallgatói önkormányzati tisztségének időtartamát egybeszámítva – legfeljebb négy év lehet.«”

Ennek a törvénynek a betűjét alkalmazta Szabó Gábor rektor akkor, amikor megsemmisítette a Török megválasztásáról szóló 2015-ös határozatot, majd később a 2016. és a 2017. évit is, mondván, az EHÖK-elnök már bőven túllépte a négyéves határt. Török jogértelmezése szerint viszont a négyéves limitet a törvény módosításának időpontjától, tehát 2015-től kezdve kellene számolni. Vagyis ezen logika alapján ő akár 2019-ig is betölthetné az EHÖK-elnöki posztot. Így Török fellebbezett a megválasztását megsemmisítő összes határozat ellen.

Most a 2015/2016. tanév ügyében született jogerős döntés, amely szerint Szabó Gábor jogszerűen semmisítette meg a Török Márk kinevezéséről szóló határozatot – az ügyeket nem egyesítette a közigazgatási bíróság, mindhárom tanévre vonatkozóan külön eljárás indult.

Igen, nincs még vége.

Török jelenlegi EHÖK-elnökségét a 2017. évi kinevezésére vonatkozó per érinti, ezért a mostani döntés jogilag nem befolyásolja mandátuma kitöltését, hiszen még nem döntöttek róla. Ugyanakkor a Magyar Nemzet arról is értesült,

„a helyzet nem ilyen egyszerű, ugyanis Török egy másik pert, ha nem is jogerősen, de megnyert. Itt az ítélet azt mondta ki: jogszerűen rögzítette az SZTE EHÖK alapszabályában többek közt azt, hogy a HÖK-ös megbízatás négyéves időkorlátját a törvénymódosítás évétől kell számítani.”

A lap kereste a 32 éves elnököt, aki megerősítette értesüléseiket – újra a Nemzet írása jön, szó szerint:

„Emiatt biztosan nem fogok lemondani. Hozzátette: a döntést nemcsak a Kúrián és az Alkotmánybíróságon fogja megtámadni, de a strasbourgi bíróságon is. Felvetésünkre, hogy miért nem hagyja a pereskedést, úgy reagált: »A fiúknál vannak ilyen küzdőszellemi kromoszómák, amik a hátsó agyat bizsergetik.«”

És akkor jön egy újabb csavar, bár a föntiek után ez egy kicsit életszerűtlen:

Török Márk arról is beszélt, hogy mivel július elsejével új rektora lesz az SZTE-nek, azt is elképzelhetőnek tartja, hogy már a mostani mandátumát se töltse ki.

„Nem nagyon van értelme annak, hogy egy új négyéves rektori ciklus kezdetén én maradjak az első számú vezető”

– ismerte el, hozzátéve, hogy az egyetem egész vezetésében tisztújítás lesz júniusban. Ettől függetlenül nem ígérte biztosra, hogy nem indul 2018 szeptemberében ismét az EHÖK-elnökválasztáson...

(illusztráció: Átlátszó Oktatás)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: rektor Szabó Gábor Szegedi Tudományegyetem SZTE bíróság Egyetemi Hallgatói Önkormányzat EHÖK ítélet Közigazgatási Bíróság per Török Márk
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés