Hirdetés
Hirdetés
Művház 2018. február 22. 16:38

Szegedi színház: gálaestek jönnek márciusban

Képgaléria
A februári három premier után márciusban csak egy operettbemutatót tervez a Szegedi Nemzeti Színház. A XIV. Renét Tasnádi Csaba állítja színpadra.

Hirdetés

Februárban kicsit talán túl is vállalta magát a színház társulata. A hónap elején mutatták be Papp András és Térey János színművét, a Kazamatákat, majd a nagyszínházban az idei évad új gyermekdarabja, a Félőlény debütált nagy sikerrel. Holnap, pénteken este pedig a Szegedi Kortárs Balett három új koreográfiáját mutatják be a kisszínházban.

A márciusi műsorról szóló sajtótájékoztatón Gyüdi Sándor, a múlt héten megválasztott új főigazgató, Barnák László jelenlétében elmondta, közösen mérik fel a teendőket, és állítják össze a jövő évad műsortervét és szerződéseit. Gyüdi korábban megígérte, ha vetélytársa nyer, ő már nem hoz olyan döntéseket, amelyekkel Barnák mozgásterét szűkítené. Ezt igyekszik most betartani.

– Jogilag ugyan egyetlen napra szorítkozik majd az átadás-átvétel, a valóságban azonban már most közösen azon dolgozunk, hogy ez zökkenőmentes legyen – jelentette ki Gyüdi Sándor.

A márciusi műsorokról szólva elmondta, a tavasz első hónapjában egyetlen premierre készül a társulat, Eisemann Mihály énekes vígjátékát mutatják be Tasnádi Csaba rendezésében.

A rendező – aki Szegeden többek között a Mária főhadnagyot és A víg özvegyet is színpadra állította – elmondta, a XIV. René ősbemutatója 1940-ben volt a Vígszínházban, majd sokáig nem játszották. A Szilágyi Annamária és Kárász Zénó főszereplésével színpadra állított vígjátékban, bár jó pár évtizeddel ezelőtt született, mégis a mai hétköznapjainkra ismerhetünk majd.

Március 10-én, szombaton este – a hagyományoknak megfelelően a szegedi nagyárvíz évfordulóján – rendezik meg a Szegedért Alapítvány gálaestjét a nagyszínházban.

Bódi György, az alapítvány titkára elmondta, az idei díjazottak tiszteletére a műsor első részében egy flamenkó táncestet láthat a közönség, a második részében pedig a Szegedi Kortárs Balett lép fel. Szólt arról, hogy jövőre lesz a szegedi nagyárvíz 140. évfordulója. Ezért nagy készülődés előzi meg a 2019-es gálát. Simoncsics Pál koreográfus vezetésével már készül az a táncest, amely a korabeli szegedi polgári életet, majd a tragédiát és az újjáépítést dolgozza fel a tánc nyelvén.

Szulák Andrea, Egyházi Géza és Csengeri Attila hozza el március 18-án Szegedre azt a gálaestet, amelyen a musical-irodalom legjavából válogatott dalok hangzanak majd el élőzenekaros kísérettel. Többek között a Nyomorultakból, az Evitából, az Elisabeth-ből, a Hair-ből és az Operaház fantomjából csendülnek fel ismert és közkedvelt dallamok.

Jubileumi koncerttel köszöntik március 23-án a nagyszínházban Temesi Mária Liszt-díjas operaénekest. A szegedi születésű, nemzetközileg is elismert operaénekes László Boldizsár és Kelemen Zoltán közreműködésével énekli el pályafutásának legszebb áriáit.

Zártkörű előadáson mutatkozik be az ötéves VargaBalett Táncműhely március 24-én a nagyszínházban. Kétszázötven táncos lép fel Szegedről, Makóról és Hódmezővásárhelyről. A fiatal táncosok a klasszikus balettől a kortárs táncprodukciókig mutatják be tudásukat, elsősorban a szüleiknek és a családtagoknak.

A márciusi kínálatot az Akinek meg kell halnia című passiójáték zárja a kisszínházban.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Gyüdi Sándor Szegedi Nemzeti Színház színész színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés