Hirdetés
Hirdetés
Színes 2018. február 22. 15:35

Szudánban telelni csudajó!

Képgaléria
Egy Szegeden meggyűrűzött kanalasgém átrepült a Szaharán.

Hirdetés

Ebben a téli szezonban ötvenegy kanalasgémet azonosítottak eddig az ornitológusok a telelőhelyeken, ebből huszonkilencet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság (KNPI) működési területén látták el színes gyűrűvel. A színes gyűrű olyan nagyméretű műanyag gyűrű, amely egyedi színkombinációját, vagy feliratát messziről, távcső segítségével is le lehet olvasni a madarak zavarása nélkül.

(fotók: KNPI/Pigniczki Csaba; Puskás József)

A 2017/18-as telelési időszakban a legtöbb kanalasgémet a Földközi-tenger medencéjének középső részén azonosították az ornitológusok:

  • – Tunéziában húsz,
  • – Olaszországban négy madarat azonosítottak,

de megfigyeltek egy-egy kanalasgémet Líbiában és Algériában is.

A legérdekesebb adat viszont Szudánból érkezett: Hichem Azafzaf tunéziai ornitológus a szudáni fővárostól, Kartúmtól délre, a Fehér-Nílus melletti vizes élőhelyeken egy 2013-ban, a szegedi Fehér-tavon fiókaként jelölt egyed azonosítóját olvasta le.

Az adat azért is jelentős, mert a Szaharától délre fekvő területekről ritkán futnak be hírek telelő kanalasgémekről, továbbá ez a madár feltehetőleg a délkeleti vonulási útvonalat választotta, amelyről az 1950-es éveket követően csak nagyon kevés információval rendelkeznek a hazai madarászok.

A KNPI ornitológusai úgy tudják, napjainkban a hazai kelésű kanalasgémek többsége a délnyugati vonulási utat választja, és az Adriai-tengert átrepülve érnek el legfontosabb ismert telelőhelyeikre, Olaszországba és Tunéziába. Kis számban a Szahara középső területeit is átrepülik, hogy a Szaharától délre fekvő vizes élőhelyeken teleljenek Nigerben, Nigériában vagy Maliban. Tunézia jelentőségét a KNPI által működtetett három jeladós kanalasgém adatai is alátámasztják.

Az utóbbi években az is egyre gyakoribb, hogy ezek a madarak áttelelnek a Kárpát-medencében is, köztük rendszeresen egy-egy gyűrűs példányt is azonosítanak, de olyanra még nem volt példa, hogy egy téli szezonban három hazai jelölésű színes gyűrűs madár is a Kárpát-medencei telelést választotta volna: őket Horvátországban, Eszéktől nem messze figyelték meg januárban.

Januárban Magyarországon, a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben két kanalasgém is mozgott, de ők nem viseltek gyűrűt.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fehér-Nílus kanalasgém Kiskundorozsma KNPI Szudán
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés