Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. február 22. 13:49

Karácsony Gergely: Ha nyer negyven körzetben az ellenzék, nem tud Orbán kormányt alakítani

Az MSZP–Párbeszéd pártszövetség miniszterelnök-jelöltje egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, szerinte lehetséges, hogy a Fidesz nem tud kormányt alakítani.

Hirdetés

A 444.hu-n szerint ezt a reményét az alábbiakra alapozza:

  • – A közvélemény-kutatások torzítanak, erősebbnek mutatják a Fideszt, mint amilyen valójában.
  • – Többen szavaznak majd, mint 2014-ben, mert többen ígérik most biztosra a részvételüket a felmérések szerint, mint 2014 hasonló időszakában. Tartalékok pedig a kormányváltást akaróknál vannak.
  • – Mostanra az emberek megtanulták, hogy ebben az új választási rendszerben érdemes megosztani az egyéni és listás szavazatokat. Egyéniben a helyben legesélyesebb ellenzékire, listán pedig a legszimpatikusabb pártra érdemes szavaznia annak, aki mindenképpen a Fidesz ellen akar szavazni.

Karácsony szerint háromféleképpen lehet a Fideszre szavazni:

ha valaki ténylegesen a Fideszt, illetve a Fidesz jelöltjét ikszeli be, illetve akkor, ha egy esélytelen egyéni jelöltre szavaz vagy otthon marad.

2014-ben még tizenegy egyéni helyet vihetett volna el az ellenzék, ha a harmadik helyezettre szavazók legalább hatvan százaléka a második helyezett ellenzékire szavazott volna. Karácsony szerint az ilyen körzeteket most be fogja húzni az ellenzék.

A kormányalakításhoz legalább száz képviselő kell, és listáról kilencvenhárom mandátumot osztanak ki, vagyis a Karácsony által felvázolt modell alapján, ha hatvanhat egyénit elvisz a Fidesz, akkor mellé legfeljebb harminchárom listás helyet nyerhet.

(fotó: MTI/Bíró István)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: MSZP Párbeszéd Választás 2018 Karácsony Gergely
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés