Hirdetés
Túl a városon 2018. február 21. 21:37

Megkapták a béremelést az ápolók, de nincsenek elragadtatva

Azt a nyolc százalékos béremelést kapták most meg az egészségügyi szakdolgozók, amit a kormány 2018 novemberére tervezett, de januárra előrehozott. Az ápolók még mindig nem elégedettek, további béremeléseket követelnek.
Hirdetés

A béremelés ötven-hatvanezer szakdolgozót érint, de csak az egészségügyisek fele érezheti igazán a hatását. A fizetésemelés ugyanis a szakdolgozók egynegyedére, például az alapellátásban dolgozó asszisztensekre, védőnőkre nem vonatkozik.

Valójában azonban nem a bérek, hanem a bértábla összegei nőttek. Sokak tényleges fizetésemelése még az ezer forintot sem éri el, átlagban tizenötezerrel visznek többet haza az ápolók. A legtöbben még ezek után is csak a garantált bérminimumot kapják, ami nettó százhúszezer forintot jelent. És még ennek kifizetéséhez is több helyen sajátos módszert alkalmaztak. 

Ami a legrosszabb, hogy vannak olyan kollégák, akik eddig nyolc órában voltak foglalkoztatva, azoknál most visszavették hét vagy hat órára a munkaidőt. Ennek következtében hiába emelkedett a garantált bérminimum, ők ezt abszolút nem érezték, hiszen a munkáltatójuk úgy döntött, hogy nem szeretne több pénzt számukra biztosítani, ezért az órakeretből vettek le. Így náluk végképp semmiféle érezhető hatása nem volt a garantált bérminimum emelkedésének - mondta a Szeged Televíziónak Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád megyei elnöke.

A Népszava cikke szerint két kisebb egészségügyi szervezet, akiket kihagytak az egészségügyi érdekegyeztetők közül, még a választás előtt tüntethet és sztrájkolhat, szerintük ugyanis hiába a béremelés, fizetésük továbbra is jócskán elmarad más ágazatokéhoz képest.

A többiek abban reménykednek, hogy még idén újabb nyolc százalékos emelést kapnak.

Videónk is van! Nézze meg testvérünk, a Szeged Televízió riportját!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: egészségügy