Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2018. február 21. 20:50

Még egy utolsó kör a Liliom utca sarkán

Képgaléria
Javában bontják a Liliom utca–Boldogasszony sugárút sarkán a házat. Az épületdíszek régen sehol. És talán az indulatok is alábbhagytak. Itt van hát az ideje ránézni hideg fejjel.

Hirdetés
Hirdetés

Elég nagy indulatokat kavart Facebook-oldalunkon, hogy a bontásra ítélt háznak a díszei ott voltak a járdán, egyáltalán, miért kell lebontani? – szólt az „alapkérdés”.

Megírtuk, az eklektikus épület nem volt műemlék és nem állt egyedi helyi védelem alatt. Innentől kezdve, viszont tényleg csak bánkódni lehet. Ebből volt a kevesebb a kommentek között, a szakértőnek tűnő indulatos hozzászólásokból meg annál több.

Épp ezért fölkértünk egy építészt, nézze meg a régi ház fotóit, és a helyére épült terveket. Vácról, Zöldi Péter vállalta, íme a meglátásai:

„Azt gondolom, hogy a régi ház a maga idejében ugyanolyan középszerű vacak volt, mint az új ház most. Akkor is, ha tele volt faragott kőizével. Mindent megpróbálok a maga értékei szerint nézni, ez alapján az új ház azért nem a legrosszabb.

Ez lesz itt

Az építész nem sokat tehetett, amikor a beruházó előadja a programot, hogy na, most akkor huszonhét lakást kérek ide. Ez a hely nem az a hely, ahol huszonhét lakás bezsúfolása után még kiugró építészeti minőség is keletkezik. De, ami keletkezett, az vállalható, sokkal rosszabb például az, ami a látványterven mellette van.

Szerintem ez elsősorban nem építészeti probléma, hanem üzletpolitikai, és kulturális, mindenki a gyors megtérülésre hajt. Ha az ingatlanfejlesztők nem lennének ilyen mérgezett egerek, akkor az építészt nem kényszerítenék bele ilyen vesztes játszmákba.

Google Street View 2014-ből. Itt még minden megvan, de...

Az építész megteheti, hogy nem vállalja el, akkor jön más, aki elvállalja. Én elvállalnám, mert tudom, hogy jobban csinálom meg, mint akit majd utánam választanak.

Amit a tisztelt kommentelők mondanak, hogy rá kellene húzni az új házra a régi homlokzatot, az kacagtató marhaság. Mindenki csak a homlokzatot nézi, közben ez ház egy összetett kulturális jelenség, mindent elmond arról, hogy hogyan éltünk valaha.

Aki visszasírja a régit, az elfeledkezik arról, hogy két méter magasra kell felnyúlni egy dupla méretű kapukilincsért egy ilyen házon és négy méteres belmagasságú szobákat kell télen kifűteni. Ma két és fél méteres belmagasságban lakunk otthonosan. Ez az új ház arról mesél, hogyan élünk most. Satöbbi.

2018 januárja. A kövek a „helyükön” a falak még állnak

Én nem mondom, hogy jól mennek így a dolgok, én inkább Weöres Sándorral értek egyet: a világ elvarázstalanítása folyik, de ez sokkal nagyobb lépésekben megy, mint egy sarokház ide, vagy oda...

Egyébként az, hogy a városias részek sűrűsödnek, kifejezetten előnyös. Eddig három család lakott ott, most huszonhét fog lakni, ennyien kevesebben építenek maguknak valami borzalmat egy kültelki utcában, mindennap beautózva a belvárosba.”

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Boldogasszony sugárút építészet urbanisztika

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés