Hirdetés
Hirdetés
Kék hírek 2018. február 21. 11:44

Itt az első "OLAF-ítélet"

Uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt bűnösnek mondott ki két vádlottat első fokon a Fővárosi Törvényszék.

Hirdetés

Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében azt írta, hogy a Fővárosi Főügyészség az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult bűnügyben 770 millió forintos uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt nyújtott be vádiratot tavaly februárban.

Az ügyben szereplő cégcsoport főtevékenységként papír csomagolóeszközöket gyártott. A vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja – a cégcsoport tényleges irányítója – elhatározta, úgy vesz igénybe hazai és uniós forrásból származó, vissza nem térítendő támogatást, hogy a cégcsoport üzemeiben már évek óta működő papírzacskógyártó gépeket – az ilyen tárgyú uniós pályázati felhívások feltételeinek megfeleltetve – újonnan beszerzett gépként tünteti fel.

Az elsőrendű vádlott 2005 és 2010 között négy – technológiai korszerűsítésre kiírt – uniós pályázatot nyújtott be új gépsorok beszerzésére. A gépek megvásárlása azonban nem állt szándékában, célja csak a támogatási összeg jogosulatlan megszerzése volt. Ennek érdekében a pályázati eljárásokban – a vád szerint a másodrendű vádlott közreműködésével – az új gépek beszerzését alátámasztó, valótlan tartalmú okiratokat (árajánlatot, vállalkozási szerződést, számlát, átadás-átvételi jegyzőkönyvet) készített és használt fel. A vád szerint a harmad- és a negyedrendű vádlott az egyik pályázatban szintén valótlan tartalmú okiratok benyújtásában működött közre – írta a főügyész.

A vád szerint az elsőrendű vádlott mintegy 770 millió forint vagyoni hátrányt okozott, amelyből több mint 630 millió forinttal az uniós, csaknem 140 millió forinttal a magyar költségvetést károsította meg.

A Fővárosi Törvényszék az elsőrendű és a harmadrendű vádlottat bűnösnek mondta ki különösen jelentős, illetve különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében. Előbbit három év hat hónap börtönre, utóbbit hat hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték és a harmadrendű vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. A másodrendű és a negyedrendű vádlottat a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette.

Az ítélet nem jogerős, mert a Fővárosi Főügyészség fellebbezett az elsőrendű és a harmadrendű vádlott büntetésének súlyosbításáért, a másik két vádlott esetében pedig bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása végett.

(MTI-összefoglaló)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: bíróság ítélet OLAF per Fővárosi Főügyészség Fővárosi Törvényszék Ibolya Tibor
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés