Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2018. február 19. 17:46 Forrás: MTI

Nehezebbé tennék a fegyvervásárlást az Egyesült Államokban, és ezt most már Trump is támogatja

A múlt szerdai floridai mészárlást követően szigorítanának a szabályokon. Az elnök eddig nem támogatott hasonló kezdeményezéseket.

Hirdetés

A Fehér Ház helyi idő szerint hétfőn reggel közleményben jelentette be, hogy az elnök "támogatja azon erőfeszítéseket, amelyek a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását célozzák" fegyvervásárlás előtt.  Donald Trump még pénteken egyeztetett John Cornyn texasi republikánus és Chris Murphy connecticuti demokrata párti szenátorral a kettejük által benyújtandó törvénytervezetről. A javaslat szigorítaná mind a szövetségi, mind a tagállami kötelezettségeket arról, hogy jelentsék és számon tartsák azokat a kihágásokat, törvénysértéseket, erőszakos megnyilvánulásokat, amelyek miatt megtilthatják egyeseknek a fegyvervásárlást. 

"Miközben az egyeztetés és az eddigi szabályok felülvizsgálata még folyamatban van, az elnök támogatja a szövetségi ellenőrzési rendszer javítását" - áll a közleményben.

A fegyvervásárlás és fegyvertartás szigorításáról folyó országos vita szerda óta erősödött fel ismét, aztután, hogy a floridai Parkland egyik középiskolájában a 19 éves Nikolas Cruz 17 embert agyonlőtt. Több sebesültet azóta is kórházban ápolnak. A lövöldözés utáni felháborodáshoz ezúttal a diákok is csatlakoztak, akiknek képviselője vasárnap bejelentette: Menet az életünkért címmel demonstrációt szerveznek március közepére Washingtonban, azért, hogy cselekvésre ösztökéljék a kongresszus törvényhozóit. 

Donald Trump - akinek elnökválasztási kampányában hangsúlyosan szerepelt a befolyásos Országos Fegyver Szövetség (NRA) fegyverviselést támogató programja - a floridai tömegmészárlás utáni beszédében még nem említette a fegyvervásárlás szigorítását.

(MTI)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Donald Trump Egyesült Államok fegyver Fehér Ház

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés