Hirdetés
Belföld 2011. szeptember 12. 22:38

Fészekrakó-hitelesek is igénybe vehetik az árfolyamgátat

Egyhangúlag fogadta el hétfőn az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítását az Országgyűlés hétfőn.
Hirdetés

    A jogszabályt 324 igen szavazattal fogadták el a képviselők.
    A módosítás egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség. Emellett kiterjesztették a képviselők az árfolyamrögzítés lehetőségét a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró devizakölcsönökre is.
    A módosítást az tette szükségessé, hogy a bankok egy része az államilag támogatott Fészekrakó programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintette, ezért visszautasította az árfolyamrögzítési igénnyel hozzájuk forduló fészekrakós ügyfeleket.
    A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a közel harmincezer fészekrakós hitelszerződésből 19.235 svájci frank alapú, 555 euró alapú, a parlament hétfői döntésével számukra is megnyílt a lehetőség az árfolyamrögzítésre.
    A törvény rendelkezik arról is, hogy amennyiben a hitelező a gyüjtőszámlahitelt Fészekrakó-hitelhez nyújtja, a gyűjtőszámlahitel alapvető fedezete az eredeti devizahitelhez nyújtott állami kezesség, amely azonban nem haladhatja meg a vállalásakor érvényes legmagasabb mértékét. A gyűjtőszámlahitel kiegészítő fedezete a hitelező által választható, részére külön díjfizetés ellenében nyújtott állami kezesség, amely csak az alapvető kezességgel nem fedezett követeléshányadra érvényesül.
    A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó készfizető kezességről rendelkező paragrafus azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon.

gtb \\ ebz \\ bbd \\ bkgy \\ bzt

MTI 2011. szeptember 12., hétfő 20:32

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!