Hirdetés
Tudomány 2011. szeptember 12. 11:53

A vérnyomás szabályozásához köthető géneket írtak le

Közel két tucat genetikai szakasz köthető az embernél a vérnyomás szabályozásához - idézte egy nemzetközi kutatócsoport több százezer ember adatainak vizsgálata alapján született megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk).
Hirdetés

    Bár a szakemberek szerint továbbra is az életmód a kulcs a vérnyomás egészséges szinten tartásához, a Nature és a Nature Genetics szakfolyóiratokban részletesen ismertetett tanulmányok megállapításai a hipertónia új kezelési módjaihoz vihetnek közelebb.
    A magas vérnyomás kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak, de jelentős befolyása van az elhízásnak, a mozgásszegény életmódnak és a túl sós ételek fogyasztásának is.
    A most közzétett tanulmányok közül az elsőhöz a világ húsz országából több mint 200 ezer ember adatait elemezték a kutatók. A vizsgálatokban a genom 16 olyan szakaszát azonosították, amelyek a vérnyomás szabályozásához köthetők.
    A génváltozatok mindegyike jelen volt az emberek legalább 5 százalékánál, míg a leggyakoribbak akár az emberek 14 százalékánál is felbukkantak.
    A másik tanulmányban - amely a Nature Genetics vasárnapi számában jelent meg - további hat olyan szakaszt azonosítottak a genomban, amelyek a vérnyomás szabályozásához kapcsolhatók.
    A vérnyomásváltozás genetikai hátterének feltérképezése olyan, az emberi testben lezajló folyamatokat fedhet fel, amelyek megismerését követően új kezelési módokat dolgozhatnak ki.

pmy \\ krp

MTI 2011. szeptember 12., hétfő 10:26

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!