Hirdetés
Külföld 2011. szeptember 8. 12:19

Katasztrófa - Orosz lapok: szörnyű csapás érte a KHL-t

Szörnyű csapás érte az orosz nyílt profi jégkorongligát (KHL) a Lokomotiv Jaroszlavl csapatának légi szerencsétlenségével - írják egybehangzóan a csütörtöki orosz lapok, azt latolgatva, hogy a tragédia után talpra tud-e állni a liga egyik legsikeresebb klubja, és hogyan folytatódnak majd a mérkőzések a KHL-ben.
Hirdetés

\"

    A lapok és internetes sportportálok nagy terjedelemben foglalkoznak a szerdán történt balesettel, és annak következményeivel az Oroszország-szerte népszerű sportágra. A légi katasztrófában egy játékos kivételével odaveszett a Lokomotiv teljes csapata.
    A Kommerszant című napilap rámutat arra, hogy a Lokomotiv volt az egyik legerősebb és legnépszerűbb hokicsapat az országban, és korábban háromszor lett orosz bajnok. Játékát mindig is az erő és összjáték kombinációja jellemezte, mintapéldája volt a szakszerű válogatásnak és a bölcs utánpótlás-nevelésnek, az oktatás hatékonyságát illetően pedig a legjobb volt Oroszországban. A "Tragédia átlépte a határokat" alcímmel megjelent írás szerzője kiemeli, hogy több külföldi játékos is életét vesztette a szerencsétlenségben, és a világ minden tájáról érkeznek a klubhoz részvéttáviratok.
    A sport.ru hírportál felhívja a figyelmet arra, hogy 1979 augusztusában légi balesetben életét vesztette a szovjet Pahtakor Taskent 17 labdarúgója, s akkor is a minszki meccsre repülő járattal történt baleset. A rivális klubok akkoriban is felajánlották, hogy egy-egy játékost adnak a bajba jutott klubnak. "De semmi sem lesz már olyan, mint régen... Sosem fogjuk őket együtt látni, sem külön" - írja az internetes sportújság.
    A lap azt latolgatja, hogy a KHL vezetősége 24-ről 23-re csökkenti-e a liga csapatainak létszámát, és meddig fognak szünetelni a mérkőzések. Sportszakemberek és klubvezetők egyöntetűen azt a véleményt fogalmazzák meg az orosz sajtóban, hogy a meccseket mindenképpen folytatni kell, és a Lokomotiv-játékosok emlékének kell szentelni a bajnokságot.
    "Kegyeletsértés lenne most játszani..." - írja erről a tragédiának szentelt írásának címében a sportexpress.ru. A portál szerint egyelőre nem világos, hogy miként állítják talpra a Lokomotív csapatát, de leginkább az úgynevezett "draft" kínálkozna megoldásnak: minden KHL-klub kijelöli védett játékosait, és aki nem kapja meg ezt a státust, azok közül lehet majd válogatni. "De mindenki emlékezik a Pahtakor légi katasztrófájára, amely után a labdarúgók önként jelentkeztek a Taskent csapatába" - írja a sportportál.

kpj \\ spi \\ sjk

MTI 2011. szeptember 8., csütörtök 11:35

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!