Hirdetés
EU-hírek 2011. szeptember 4. 21:33

Szent István-szobrot avattak a mátyusföldi Nádszegen

Szent István-szobrot kapott a hét végén a Nádszeg, a dél-szlovákiai Galánta mellett található magyarok lakta nagyközség.
Hirdetés

    A helyi templom előtt felállított műalkotást ünnepélyes keretek között szombaton avatta fel Juhos Ferenc, Nádszeg polgármestere, valamint Bugár Béla, a pozsonyi parlament alelnöke - olvasható a Szabad Újság című társadalompolitikai hetilap honlapján.
    A közel 3800 lakost számláló településen a helyi fúvószenekar megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelték, s ebből az alkalomból került sor a szobor felavatására is. Az ünnepélyt a fúvószenekar nyitotta, majd a Szózatot hallgathatta meg a néhány száz fős közönség.
    Juhos Ferenc polgármester beszédében méltatta a magyar történelem nagy személyiségének munkásságát, valamint a szobor történetét. Ebből kiderült a Szent Istvánt ábrázoló szobrot még öt évvel ezelőtt kapták Magyarországról, de annak kihelyezésével vártak, mert nem volt megfelelő a politikai helyzet, s nem szerettek volna esélyt adni a támadásokra. Mára viszont elérkezettnek látták az időt, hogy az államalapító személyisége előtt így tisztelegjenek.
    Bugár Béla Szent István érdemeiről és üzenetéről beszélt. Elmondta: büszkeség tölti el, hogy olyan emberek között lehet, akik ápolják a nemzetünk emlékeit. Kiemelte: István király olyan korban élt, amikor nagyon komoly döntéseket kellett hoznia, hogy a nomád vagy európai életmódot, a zordon különállást vagy keresztény együttműködést választja.
    A történelmi tanulságokat elemezve  Bugár megjegyezte: fel kell tenni a kérdést, mit teszünk a nemzetért, családért? Szerinte manapság kevesen nevelik gyerekeiket keresztény eszmék szerint, így nehezebb lesz a jó utat választani a későbbiekben.
    A Híd magyar-szlovák párt elnöke a szlovákiai magyar kisebbség helyzetéről elmondta: a magyarságnak mindig a többségi nemzet együttműködésére van szüksége, mert nincs más út. Kifejtette: sokan tüntetnek, új jogokat követelnek, de sokszor azok verik a tamtam dobokat, akik nem használják ki a meglévő jogokat sem, például szlovák neveket adnak gyermekeiknek, pedig nevüket magyarul is használhatnák. Leszögezte: csak rajtuk múlik, hogy "féltéglás magyarok" leszünk, akik csak verik a mellüket, vagy úgy élünk, hogy gyermekeink büszkék legyenek ránk.
    Azt mondta: a nádszegiek büszkék lehetnek magukra, hogy egy ilyen központi helyen áll Szent István szobra, amely mindenkinek erőt adhat.
    A beszédeket követően egyházi áldást is kapott a szobor, majd folytatódott szoboravatási ünnepség kulturális része. Az ünnepség végén felhangzott a magyar és a szlovák himnusz - írja a Szabad Újság honlapja.

kjk \\ ksy

MTI 2011. szeptember 4., vasárnap 18:26

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!