Hirdetés
Külföld 2011. szeptember 1. 18:06

Londoni elemzők: \"drámaian\" visszaveti a svájci exportot az erős frank

\"Drámai\" exportlassulásra és ennek következtében igen gyenge gazdasági növekedésre kell felkészülnie Svájcnak a rendkívül erős frank miatt, ám az euróövezeti adósságválság közepette kétséges, hogy a svájci jegybank tartósan gyengíteni tudná a frankárfolyamot - jósolták csütörtöki helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.
Hirdetés

    A Capital Economics - az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemző központ - vezető európai közgazdásza, Jennifer McKeown a legújabb svájci GDP-adatokat kommentálva kiemelte, hogy bár a svájci gazdaság teljesítménye negyedéves alapon számolva 0,4 százalékkal bővült a második negyedévben, ebből 0,3 százalékpontnyi abból eredt, hogy az üzleti vállalkozások kevésbé agresszív mértékben építették le raktárkészleteiket, mint az első negyedévben.
    A Capital Economics szakértője szerint valószínűtlen, hogy ez a folyamat tartós marad, ráadásul a fogyasztási kiadások alig 0,2 százalékkal emelkedtek, a beruházási érték pedig meredeken, 2,0 százalékkal visszaesett a második negyedévben. Jennifer McKeown szerint azonban a legaggasztóbb az új növekedési adatsorban a svájci export értékének 1,3 százalékos negyedéves visszaesése, ami éves szintre számolva mindössze 2,2 százalékos exportnövekedésnek felel meg; ez 18 havi mélypont.
    A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint a svájci jegybank (SNB) az elmúlt hetekben "elért valamelyes sikert" a frank árfolyamerősödése elleni küzdelmében, miután "drámaian" növelte a gazdaságba pumpált franklikviditást. Jennifer McKeown szerint az SNB ezt a politikát gyakorlatilag "a végtelenségig" folytathatja, mivel nincs egyértelmű limit arra, hogy mennyi frankot "nyomtathat".
    Az ilyen mértékű mennyiségi enyhítés inflációs kockázattal járhat, azonban a svájci jegybankot most inkább az a deflációs veszély aggasztja, amely a frank rendkívüli erősödése által az importárakra gyakorolt hatásból ered.
    Jennifer McKeown mindazonáltal csütörtöki kommentárjában közölte: a Capital Economics szerint kétséges, hogy az SNB hosszú ideig féken tudja tartani a frankot. Az euróövezeti periféria adósságválságával kapcsolatos félelmek ugyanis erősödnek, és ezt megszenvedi az euró, ugyanakkor az egészséges svájci közfinanszírozási helyzet azt jelenti, hogy a svájci frankot a befektetők továbbra is biztonságos menedéknek fogják tekinteni.
    Ráadásul a piacok most már euróövezeti jegybanki kamatcsökkentést kezdenek árazni, és ez még tovább növeli a frankra gyakorolt felhajtóerőt az euró rovására - fejtegette a Capital Economics vezető európai közgazdásza.
    Jennifer McKeown szerint az elmúlt időszak gyengülése ellenére is a jelenlegi, 1,14 svájci frank körüli euróárfolyam rendkívül erős a frank szempontjából "bármilyen mércén mérve", hiszen a hosszú távra visszaszámolt árfolyamátlag 1,69 svájci frank.
    Ebben a helyzetben a svájci exportot a frank ereje mindenképpen vissza fogja vetni, akkor is, ha a jegybanknak valahogy sikerül elejét vennie a további erősödésnek. Ráadásul a svájci kivitelt a fő exportpiacnak számító euróövezet "rendkívül gyenge" kereslete is sújtja.
    Mindezek alapján a Capital Economics azt jósolja, hogy a svájci gazdaság kilábalási üteme rövidesen "markánsan lelassul". A ház az idei évre 1,7 százalékos növekedést vár, jövőre azonban már csak 1,0 százalékos, vagy ennél is kisebb svájci GDP-pluszra számít, elismerve, hogy ez a fele a széleskörű előrejelzési konszenzusnak.
    Jennifer McKeown mindazonáltal hozzátette: ha a svájci frank ismét erősödésnek indulna, még ez a prognózis is "derűlátónak" bizonyulhat.

gke \\ gkv

MTI 2011. szeptember 1., csütörtök 18:01

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!