Hirdetés
Külföld 2011. szeptember 1. 10:24

Kétnyelvű feliratokat küldenek civilek a magyarok lakta településekre

Mintegy 50 ezer kétnyelvű - szlovák és magyar - információs feliratot és matricát készíttetett a Pro Civis Polgári Társulás és szétküldte azokat a felvidéki magyarok lakta településeknek - közölte Őry Péter, a Pro Civis elnöke csütörtökön az MTI pozsonyi irodájával.
Hirdetés

\"

    "A csallóközi székhelyű Pro Civis Polgári Társulás a szlovákiai őshonos kisebbségekkel szemben tizenkét éve gyakorolt törvényes mulasztás megszüntetésére tesz kísérletet. Tizenkét éves, hiszen az emberi életre, egészségre és a polgárok vagyonára veszélyes információk közlésére azokon a településeken, ahol az összlakosság több mint húsz százalékát a kisebbségi közösség alkotja, már az 1999-ben elfogadott kisebbségi nyelvek használatáról szóló törvény is kötelezte a helyi államigazgatási és önkormányzati szerveket" - áll a közleményben.
    Őry rámutatott: ezt a kötelezettséget a kisebbségi nyelvhasználati törvény 2011-es módosított változata is tartalmazza. Miután az állam ennek megvalósításához továbbra sem garantál pénzügyi forrásokat, "a polgári társulás - szlovákiai magyar jogászok és nyelvészek bevonásával - 48 olyan információs tábla lefordítását és kétnyelvű elkészítését vállalta magára, amelyek tiltó és figyelmeztető tartalmukkal a polgárok életének, egészségének és vagyonának védelmét szolgálják". Olyan feliratokról van szó mint például "Vigyázz életveszély!", "Vészkijárat", "Vigyázz! Feszültség alatt!".
    "A gyakrabban használtakból többet, a ritkábban igényeltekből egyet-egyet, összesen 50 ezer darab táblát juttat el a napokban a polgári társulás ahhoz a 502 önkormányzathoz, amely olyan települést irányít, ahol a belügyminisztérium jegyzéke szerint ajánlott a magyar nyelv használata is" - pontosít Őry.
    "A Pro Civis Polgári Társulás és a vele együttműködő jogászok és nyelvészek bíznak abban, hogy a mindennemű ellenszolgáltatás nélkül felkínált szolgáltatását az önkormányzati testületek és községi hivatalok kihasználják, s az eddig csak államnyelven közölt információkat felcserélik az általuk elkészíttetett kétnyelvű tiltó és figyelmeztető táblákkal" - zárul a közlemény.

kjk \\ kigy

MTI 2011. szeptember 1., csütörtök 10:02

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!