Külföld 2015. március 2. 12:36

Kommerszant: Szakértők szerint nem profi bűnözők a tettesek

Kommerszant: Szakértők szerint nem profi bűnözők a tettesek
A Borisz Nyemcov orosz ellenzéki politikus megölésének felderítésében részt vevő szakembereknek és a szakértőknek megoszlik a véleménye a gyilkosság indítékairól, de abban egyetértenek, hogy nem profi bűnözők hajtották végre a bűncselekményt - írta a Kommerszant című orosz napilap hétfői számában.

 
    A tekintélyes politikai-üzleti újság forrásai szerint a \"profizmus hiányára\" utal, hogy az elkövetők közel sem megbízható, több mint 20 éves fegyvert és lőszereket használtak, valamint életben hagyták a tanút.
     A lap megtudta: a múlt pénteken 23 óra 35 perckor többen is bejelentették a rendőrségi 02-es hívószámon, hogy lövések sebesítettek meg valakit a Bolsoj Moszkvoreckij-hídon. A gyilkosság 23 óra 31 perckor történt egy videofelvétel szerint. Az első rendőrautó tíz perc múlva a helyszínen volt. A kiérkező rendőrök Borisz Nyemcovot holtan találták.
    Az orosz sajtóban már szombaton este megjelent az a videofelvétel, amely szerint a gyilkos valószínűleg lesben állt, majd autóval elmenekült. Az is látható, hogy többen elmentek a feltételezhetően már halott Nyemcov mellett, gyalogosan és gépkocsival is, de csak néhányan álltak meg.
    A legfőbb tanú Anna Durickaja ukrán fotómodell, aki Borisz Nyemcov társaságában volt. Néhány járókelőt is kikérdeztek, de az általuk elmondottak nem sokat tettek hozzá a nyomozás addigi eredményeihez - mondták a vizsgálók. Azt ugyanakkor kiderítették, hogy Nyemcovék alig indultak el a Kreml lábánál kezdődő Bolsoj Moszkvoreckij-hídon, amikor egy férfi - aki társai jelzésére indulhatott el feltétezhetően a híd aljától, és annak az oldalában lévő lépcsőn jutott a közelükbe -, hátba lőtte a politikust. A hat lövésből négy találta el Nyemcovot, egyik a szívén, az okozta a halálát.
    A Kommerszant azt is megtudta, hogy a homályos, távoli felvételt nem a hatóságok által kihelyezett utcai térfigyelő kamera, hanem a TV Centr orosz televízió kamerája készítette, amelyet azért helyeztek el ott a Bolsoj Moszkvoreckij hídra és a Kremlre irányítva, hogy híradóikban háttérként használják a mozgóképeket.
    A térfigyelő kamerák egy része nem működött javítás miatt, a többiek felvételei pedig homályosak voltak.
      Azt is megírta a Kommerszant, hogy Durickaja a sokkhatás alatt nem tudta megnevezni még a márkáját sem annak az autónak, amellyel a gyilkos elmenekült. A rendőrség ugyan azonnal lezárta a város határait, nagyon sok gépkocsit ellenőriztek, s bár forró nyomon nem találtak az elkövetőkre, a kutatást folytatják.
    A gyilkos valószínűleg Makarov-típusú pisztolyt vagy Izs-típusú átalakított gázpisztolyt használt, amelyet azonban nem dobott el. A helyszínen talált 9 milliméteres kaliberű lőszerhüvelyek vizsgálata szerint 4 lövedék 1986-os gyártmány, azok egy cseljabinszki gyárban készültek, további két lövedék 1992-es gyártású a tulai lőszergyárból. Mindez azt bizonyítja a szakértők szerint, hogy a gyilkosság előkészítői \"úgy kaparták össze\" a lőszereket.
    A Kommerszantnak a rendfenntartóknál lévő forrásai szerint a Nyemcov-gyilkosság elkövetésének módja is arra utal, hogy azt nem profi bűnözők követték el, sőt azt sem zárják ki, hogy a végrehajtók azt sem tudták, kit kellett megölniük.
    Az újság emlékeztet arra, hogy az orosz hatóságok több lehetséges indokot is vizsgálnak, így a Borisz Nyemcov helyhatósági képviselői, illetve üzleti tevékenységével összefüggő okokat is kutatják a gyilkosság hátterét vizsgálva.
 
 
 
MTI
 
A francia külügyminiszter vizsgálatot sürget a \"vérlázító gyilkosság\" ügyében
 
    Vizsgálatot sürgetett Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes \"vérlázító meggyilkolásával\" kapcsolatban.
 
    \"Elítélem ezt a gyilkosságot, amely teljesen vérlázító. És másokhoz hasonlóan én is vizsgálatot szeretnék, mert egy sor kérdés felmerül\" a történtekkel kapcsolatban - fogalmazott a francia diplomácia vezetője a BFM francia hírtelevízióban. 
    Fabius többször is megismételte, hogy alapos vizsgálatra van szükség a vezető orosz ellenzéki politikus és parlamenti képviselő halála körülményeit illetően, de újságírói kérdésre jelezte: nem kételkedik abban, hogy az orosz hatóságok kielégítő eljárást végeznek az ügyben. 
    Nyemcovot szombatra virradó éjjel ismeretlenek több lövéssel ölték meg Moszkva központjában. Vlagyimir Putyin elnök még szombaton arra utasította az orosz nyomozó bizottságot, a belügyminisztérium és a szövetségi biztonsági szolgálat (FSZB) vezetőit, hogy hozzanak létre külön csoportot a gyilkosság felderítésére, és személyesen irányítsák a munkát. Az orosz államfő leszögezte, hogy Borisz Nyemcov megölése \"minden jellemzőjében bérgyilkosság, és kizárólag provokatív jellegű volt\".
    Fabius emlékezetett arra, hogy Nyemcov előtt több orosz ellenzéki személyiséget megöltek.
    \"Más halálesetek is történtek korábban. Anna Politkovszkaja, Alekszandr Litvinyenko. Tény, hogy nem jó ellenzékinek lenni Oroszországban\" - jegyezte meg a francia külügyminiszter a Moszkvában 2006-ban agyonlőtt orosz újságírónőre és a Londonban 2006-ban polónium 210-es sugárzó izotóppal megölt egykori orosz állambiztonsági tisztre utalva.
 
 
MTI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Szeged300