Hirdetés
Hirdetés
Választás 2014 2014. november 27. 17:31

Veszprémi választás: Február 22-ére tűzte ki az időközi választást az NVB

Veszprémi választás: Február 22-ére tűzte ki az időközi választást az NVB
 Február 22-ére tűzte ki az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 1-es számú egyéni választókerületében a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) csütörtökön. Az érintett 25 Veszprém megyei település választópolgárai a novemberben uniós biztossá kinevezett Navracsics Tibor helyére választanak képviselőt.  

Hirdetés

  Navracsics Tibor áprilisban az országgyűlési képviselők választásán Veszprém megye 1. számú egyéni választókerületében szerzett mandátumot. A képviselőt november 1-jétől uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-i hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.    

Az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvény szerint mivel a képviselő egyéni választókerületi mandátumról mondott le, időközi választást kell tartani a választókerületben.    Az időközi választás időpontját az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság javaslata alapján hivatalosan az NVB-nek kell kitűznie, a veszprémi választási bizottság pedig február 22-ére tett javaslatot. 

   A választási eljárásról szóló törvény szerint az időközi választást a mandátum megüresedésétől - azaz a lemondástól - számított 120 napon belülre kell kitűzni, azaz ebben az esetben február 22-e volt az utolsó dátum, amire ki lehetett írni a választást.  

  Az NVB az időközi választást kitűző határozatának mellékletében rögzítette a választással kapcsolatos határidőket, határnapokat is.    Eszerint a választókat január 5-ig értesítik arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben, az ajánlásokat január 5-től gyűjthetik az indulni szándékozók. Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük, az ajánlásokat január 19-én 16 óráig kell leadniuk a választási bizottságnál.  

  Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, február 14-én 16 óráig kérhetik felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe.    Az időközi országgyűlési választáson is lehetőség van arra, hogy a választópolgár ne a lakóhelye szerinti szavazókörben voksoljon, azaz átjelentkezéssel szavazzon, de az időközi választáson csak az országgyűlési egyéni választókerületen belül egyik településről a másikra lehet átjelentkezni.

Az átjelentkezési kérelmeket február 20-án 16 óráig lehet benyújtani.    Az időközi választás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

MTI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés