Hirdetés
Hirdetés
Szeged 2014. szeptember 3. 19:43

Amerikai pilóták és légósziréna a múzeumban (CIKK + FOTÓK)

Képgaléria
Amerikai pilóták és légósziréna a múzeumban (CIKK + FOTÓK)
Szeged hetven éve befejeződött, második világháborús amerikai bombázásáról nyílt kiállítás szerdán a Móra Ferenc Múzeumban.

Az 1944-es légitámadásokról szóló tárlat nem csak az áldozatoknak állít emléket, de a jövő békéjét is szolgálja – mondta a megnyitón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A kiállítás látogatói a lebombázott szegedi épületek, közterületek fotóit látva, az áldozatok között ismert szegedi családok tagjainak neveit olvasva érveket gyűjthetnek ahhoz, a háború miért nem megoldás semmire, s miért mindig a békét kell szolgálni – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Haág Zalán KDNP-s önkormányzati képviselő elmondta: az amerikai Liberátorok bombázásai alkalmával aligha sejthették a szegediek, hogy 70 évvel később épp az akkori amerikai elnökről, F. D. Rooseveltről elnevezett téren emlékeznek a szomorú eseményekre.

1944. június 2-től szeptemberig hat légitámadás érte a várost, az angolszász repülők bombái 146 ember életét oltották ki, 122-en megsérültek. Hetven esztendeje bombatámadás rombolta le a város 1858 óta álló vasúti hídját – amely a mai napig nem épült újjá –, és találatot kapott többek között a most nyílt kiállításnak helyt adó Móra Ferenc Múzeum épülete is. Hozzátette ugyanakkor, hogy a polgári oldal választási győzelme esetén 70 év után újra megépülhet a déli Tisza-híd.

A bombázások okozta károkat a légoltalmi szolgálat csaknem ezer munkatársa és több száz önkéntese igyekezett mérsékelni – tette hozzá. A városi kulturális bizottság elnöke kiemelte, hogy idén a Kossuth Lajos sugárúti volt Tűzoltó laktanya falán domborművet is avattak a szegedi légoltalom szolgálatosai és a légitámadások áldozatai emlékére, melyet ő mint a körzet önkormányzati képviselője, illetve az általa elnökölt bizottság anyagilag is támogatott.

A Kultúrpalota egyik földszinti termében november elejéig látható a lebombázott vasúti híd egyik síndarabja, melyet a Tiszából emeltek ki, emellett több tárgyi emlék is szemlélteti a pusztításokat. Bemutatják egy lezuhant amerikai repülőgép darabjait, valamint a veszteségeket szemléltető, megrendítő fotósorozatot, tablókat is.

A tárlat Oláh András Pál történész kutatásai alapján hozza közelebb az utókorhoz az 1944-es eseményeket.

(MTI - vtvszeged.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés