Hirdetés
Hirdetés
Belföld 2014. augusztus 6. 23:45

Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint a fővárosi havi átlag

Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint a fővárosi havi átlag
 Budapesten és térségében is okoztak károkat a szerda délutáni zivatarok. Pestszentlőrincen egy óra alatt több eső esett, mint a fővárosi augusztusi havi átlag.   

Hirdetés

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este honlapján azt írta: a fővárost a kora délutáni órákban kelet felől érték el a zivatarok. A legtöbb csapadékot a meteorológiai szolgálat pestszentlőrinci állomásán mérték. Ott 3 óra alatt 67 milliméternyi eső hullott. Ebből több mint 60 milliméter egy óra alatt - írta a meteorológiai szolgálat, hozzátéve: a harminc éves átlag alapján 54 milliméter körül van a főváros térségében az augusztusi havi csapadék.  

  Kiss Norbert, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-t arról tájékoztatta: a Budapesten lehullott nagy mennyiségű csapadék és erős szél miatt szerda kora estig több mint nyolcvan bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére. A fővárosi tűzoltókat általában leszakadó ágak, kidőlt fák, elárasztott pincék és garázsok miatt riasztották. A kárfelszámolás folyamatos.    Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: házak pincéit, valamint több szuterént is elöntött a víz a Pest megyei Veresegyház térségében, ahol rövid idő alatt jelentős mennyiségű eső esett heves szél kíséretében.  

   Hozzátette: Veresegyházon kívül Erdőkertesről és Szadáról érkezett a legtöbb, körülbelül húsz bejelentés vízkárokról. Számos ingatlan pincéjében 20-30 centiméter magasan áll a víz, a rövid idő alatt lezúduló csapadékot csak nehezen nyelik el a lefolyók. A tűzoltók folyamatosan szivattyúznak – tette hozzá.    Az Országos Meteorológiai Szolgálat szöveges figyelmeztetésében azt írta: továbbra is várható helyenként nagy mennyiségű csapadék, felhőszakadás. Általában 25-50, de néhol 55 milliméternél is több eső eshet, amit villámlás kísérhet.   

 Elsősorban a Dél-Dunántúlon hullhat kiadós eső. Főként az Alföldön - kis valószínűséggel - egy-egy heves zivatar is lehet, amelyet károkozó (akár 90 kilométer/óránál is erősebb szélroham és nagyobb méretű jég kísérhet. Legkevésbé a nyugati, északnyugati határvidéken valószínű zivatar - tették hozzá.    Szerdára Győr-Moson-Sopron és Vas megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a heves zivatarok, a felhőszakadás, illetve a jelentős mennyiségű csapadék miatt. A veszélyjelzés szerint csütörtökön is az ország nagy részén lehetnek heves esőzések.

MTI

FOTÓ:  Budapest, 2014. augusztus 6.

A leesett nagy mennyiségű csapadék következtében kidőlt fa Budapesten, a XVIII. kerületi Tinódi utcában 2014. augusztus 6-án. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés