Hirdetés
Hirdetés
Belföld 2014. május 15. 19:23

A vihar miatt kilépett medréből a Balaton

Képgaléria
A vihar miatt kilépett medréből a Balaton
 Az országos katasztrófavédelmi főigazgató szerint minden feltétel adott ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen a rendkívüli időjárási viszonyok miatt kialakult helyzetben. Bakondi György csütörtök délutáni fonyódi sajtótájékoztatóján elmondta, a szokatlanul erős és tartós szélvihart pontosan előre jelezte a meteorológia.  

Hirdetés

  A főigazgató hangsúlyozta: \"biztosíthatok mindenkit, hogy a kormányzat percnyi pontossággal figyelemmel kíséri az eseményeket, és minden feltétel, eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy a védekezés sikeres legyen\". Hozzátette, a szükséges anyagi feltételek: homokzsák, homok, szállítókapacitás, továbbá az \"élőerő\" is biztosított a védekezéshez. 

   Bakondi György ismertetése szerint másodfokú riasztás van érvényben 14 megye 91 járásában, és a jelentős csapadék miatt árvízvédelmi készültséget rendeltek el 198 kilométernyi szakaszon a Rábán, a Murán, a Hernádon, valamint a Sajón.    

Szerda óta a katasztrófavédelem szervezeti egységei 963 beavatkozást hajtottak végre, ezek zömére kidőlt fák, illetve a részben ezzel összefüggő épületkárok miatt volt szükség. Eddig országosan 104 lakóépületet és 20 középületet rongált meg a viharos erejű szél, néhány helyen - elsősorban Borsod megyében - a lakóknak el kellett hagyniuk otthonukat. Tornanádaskán 26 lakóépület sérült meg súlyosan, úgy hogy a tetőszerkezete, illetve a tűzfala beomlott. Eddig 111 embert kellett ideiglenesen elhelyezni.  

  Számos helyen áramszünet keletkezett, több térségben fennakadások keletkeztek a mobilszolgáltatásokban, mert 47 bázisállomás esett ki a viharos szél vagy az eső miatt.    A Balatonnál szerdán 130 kilométer/órát meghaladó erősségű szelet is mértek a Fonyódot érintő szélcsatornában. Csütörtökön a 110 kilométer/órás szél volt a jellemző, időnként erősebb széllökésekkel.

Az üdülőrégió déli partjainál jelenleg 25 kilométer hosszan, hét településen - Siófok, Zamárdi, Balatonlelle, Balatonboglár, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő - zajlik védekezés a medréből kilépő, kicsapódó víz miatt. Összesen 750 ingatlan védelmét látják el, amelyek zöme üdülőház, vagy ideiglenesen lakott épület.   

 Bakondi György elmondta, hogy a vihar több vasútvonalon is fennakadásokat okozott. Budapest-Fonyód-Nagykanizsa, Balatonszentgyörgy-Keszthely vonalakon több órás késések alakultak ki, helyenként nem is közlekednek a vonatok, az utasokat kisegítő buszokkal szállították. Zárlat miatt nincs áram a felsővezetékekben Balatonszárszó, Fonyód, Nagykanizsa, Balatonszentgyörgy és Keszthely között.

Ezek miatt a dél-balatoni vonatok gyakorlatilag nem közlekednek. A szerelvények az állomásokon várakoznak, utasok nincsenek rajtuk. Ahol lehetséges, dízelmozdonyos vontatásra állnak át.     Füzesabony és Poroszló között, Egerfarmosnál fa dőlt a sínekre, a Rába áradása miatt több szakaszon is elöntötte a víz az utakat, így ott sem közlekednek a vonatok.  

  A főigazgató tájékoztatása szerint pillanatnyilag több mint 15 ezer fogyasztónál nincs áram, a szakemberek \"jól szervezett rendszerben\" dolgoznak a helyreállításon.     Juhász Tibor, Somogy megyei kormánymegbízott elmondta, hogy a szél ereje péntekre csökkenhet, de még jelentős mennyiségű csapadékra kell számítani.

A pontos előrejelzéseknek köszönhetően a katasztrófavédelemi szakemberek, civil szervezetek, és önkéntesek erre a viharra is előre fel tudtak készülni, és megtették a szükséges lépéseket a károk minimalizálásáért. 

   A sajtótájékoztatón elhangzott információk szerint a Balaton vízállása 128 centiméter volt csütörtökön, a Sió-zsilipen növelték a vízeresztés intenzitását. A dél-balatoni településeken bevetettek 10 nagyteljesítményű szivattyút is, a kicsapódott víz Balatonba való visszaszivattyúzásához. Az üdülőövezetben jelenleg 250 ember védekezik a vízkár ellen.

Ezen túlmenően bevetették az OKF oktatási központjának tiszthelyettes hallgatóit is, ami 45 fős erősítést jelent. Jelenleg Fonyódon a legintenzívebb a védekezés. Közel 10 ezer homokszákot helyeztek eddig ki, ami csütörtök estig várhatóan 20 ezerre emelkedik. A katasztrófavédők bíznak abban, hogy sikerül megelőzni a jelentős épületkárokat.

MTI

1. FOTÓ:

 Fonyód, 2014. május 15.

Homokzsákokat pakolnak egy víz alatt álló utcában Fonyódon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton 2014. május 15-én.

2. FOTÓ:  Víz alatt álló utca Fonyódon, ahol az erős északi szél miatt kiöntött a Balaton 2014. május 15-én.

MTI Fotó: Varga György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés