Hirdetés
Hirdetés
Szeged 2014. május 15. 13:51

OMSZ: Az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki

Képgaléria
OMSZ: Az egész országra figyelmeztetéseket adtak ki
Egy megyére elsőfokú, az ország többi területére másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a várható sok eső, viharos szél, illetve heves zivatar miatt.   

Hirdetés

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Hajdú-Bihar megyére nem adtak ki másodfokú figyelmeztetést, de a várható felhőszakadás, heves zivatar, sok eső és a viharos szél miatt ott is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.   

 Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a viharos szél miatt adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések a 90 kilométer/órát is meghaladhatják.  

  A csütörtökön várható jelentős mennyiségű csapadék miatt ugyancsak másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken 24 óra alatt több mint 30 milliméter eső hullhat. 

   Emellett több megyére elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki a várható viharos szél, a heves zivatar, sok eső, illetve felhőszakadás miatt.    A meteorológiai szolgálat azt írta: a legerősebb széllökések csütörtökön lesznek. Az északkeleti megyékben 90-95 kilométer/óra, a Dunántúlon helyenként 100 kilométer/óra körüli szél is lehet. A dunántúli domb- és hegyvidéken, valamint a Balaton térségében még erősebb széllökésekre is számítani kell – hangsúlyozták.

Csütörtök késő délutántól, estétől a keleti, délkeleti országrészben fokozatosan mérséklődni kezd a szél.    Emellett csütörtökön általában 15 és 45 milliméter közötti csapadékmennyiség valószínű, helyenként azonban ennél több is hullhat, nagyobb eséllyel a hegyvidéki tájakon, illetve zivatarok környezetében. Továbbá a nap második felében főként a Tiszántúlon alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket esetleg jégeső, viharos szél és nagy mennyiségű csapadék kísérhet.  

  Az időjárási helyzet alakulását és a veszélyjelzéseket folyamatosan követni lehet az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) honlapjain, valamint a szolgálatok Meteora és VÉSZ elnevezésű mobiltelefonos alkalmazásain.  

   Az OKF felhívta a figyelmet, hogy már a 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek balesetveszélyesek. Az ilyen erejű szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

MTI

TÉRKÉP OMSZ:  Figyelmeztető előrejelzés mára

1. Fotón, Dugonics tér Szeged, csütörtök délután

2. Fotón, Tisza Lajos krt. Szeged

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés