Hirdetés
Hirdetés
Választás 2014 2014. február 11. 21:01

Az MSZP-s Korózs Lajos a kormány nyugdíjaspolitikáját bírálta Szegeden

Képgaléria
Egymillió embert rakott ki a nyugdíjrendszerből a második Orbán-kormány négy év alatt – közölte szegedi sajtótájékoztatóján Korózs Lajos, az MSZP országos elnökségének tagja. A Fidesz szerint viszont a szocialisták tevékenysége miatt csaknem összeomlott négy éve a nyugdíjrendszer.

Hirdetés
Hirdetés

 \"Ezzel bizonytalanná tették helyzetüket, hiszen ők csak olyan ellátást kapnak, amelyet bármikor fel lehet függeszteni. Az MSZP kormányra kerülve mindazoknak visszaadná a nyugdíjjogosultságát, akiknek korábban öregségi nyugdíjnak minősülő ellátást állapítottak meg, emellett lehetővé teszi az emelkedő korhatár előtti nyugdíj igénybevételét\" - mondta a baloldali politikus. Felháborítónak tartja, hogy - szerinte - \"felülvizsgálat nélkül vontak meg bizonyos rokkantsági ellátásokat valamint hogy eltörölték a szolgálati nyugdíjt\".

Az MSZP már hónapok óta hasonló szellemben nyilatkozik.

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté a szocialisták állításaira korábban úgy reagált: a baloldal gátlástalanul hazudik a nyugdíjasoknak, megint be akarja őket csapni. Az MSZP ugyanis egy igazságtalan és átláthatatlan nyugdíjrendszert hagyott maga után, kormányváltáskor minden harmadik nyugdíjforint hiányzott a nyugdíjkasszából. Felidézte azt is, az előző kormány törvénybe foglalta, hogy legyen nyugdíjadó. Ha ezt a jelenlegi kabinet nem törli el, akkor 2013-tól életbe lépett volna. Kocsis szerint a szocialisták jelenleg is nyugdíjadó bevezetésének szükségéről beszélnek. Szerinte, ha a Fidesz-kormány nem alakítja át a nyugdíjrendszert, akkor az egy éven belül összeomlott volna.

Kiemelte továbbá azt is, hogy a baloldalon eltörölnék a nyugdíjkorhatárt. (Ez a volt MSZP-s miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció programjának ma is része.) Mindenki csak annyi nyugdíjat takarítana meg, amennyit tudna, azaz mindenkinek életfogytig kellene dolgoznia. A kiskeresetűekre biztos létbizonytalanság várna, a szakszervezetek ezért a Fidesszel azonos a véleményen vannak az ügyben – állította Kocsis Máté.

A Fidesz–KDNP-kormány jvoltából - például Romániával szemben, ahol csökkentetteék a nyugdíjakat - növelték is azok vásárlóértékét, infláció fölötti emelést tudtak végrehajtani. Emellett januártól ötezer forinttal nőtt az emelt összegű ápolási díj, valamint bevezetik a kiemelt ápolási díjat. A Fidesz-szóvivő szerint a kormány igyekezett mindent megtenni azért, hogy az idős emberek kiemelt védelmet élvezzenek: a fél éve életbe lépett, új Büntető-törvénykönyv minősített esetté teszi az idősek sérelmére elkövetett bizonyos bűncselekményeket.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés