Hirdetés
Hirdetés
Választás 2014 2014. február 10. 12:40

Simon nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén - miért?

Simon nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén - miért?
Továbbra is talány a 240 milliós Simon Gábor-ügy.

Hirdetés
Hirdetés

Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese nem jelent meg a mentelmi bizottság ülésén.

Rubovszky György elmondta, a képviselő felhívta az ülés előtt és elmondta, hogy nem jelenik meg, küldött egy levelet, amelyhez csatolt egy új vagyonnyilatkozatot. Az elnök megjegyezte, intézkedett, hogy a nap folyamán az új vagyonnyilatkozat felkerüljön az Országgyűlés honlapjára.

A Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője által kezdeményezett vagyonvizsgálati eljárásban kifogásolt kérdésekre az új vagyonnyilatkozat nem ad választ - jelentette ki a mentelmi bizottság elnöke. A vagyonnyilatkozatban a megtakarítási összeg nem éri el a húszmillió forintot - mondta Rubovszky György.

A bizottsági elnök tájékoztatása szerint az MSZP-s képviselő levelében azt írta, hogy a nyilatkozatban nincs olyan rovat, ahol ezt az összeget feltűntethette volna, de szívesen elszámol vele \"az erre felhatalmazott szervezet előtt\".

\"ilyen ügy a mentelmi bizottság fennállása óta nem volt\".

Rubovszky György azt mondta, a levél olvasása után ő hívta fel Simon Gábort és elmondta neki, hogy az országgyűlési törvény és a házszabály szerint ezekre a kérdésekre a mentelmi bizottságnak köteles nyilatkozni írásban. Erre öt nap áll rendelkezésre, ami kedden telik le, ezért tűzték ki a vagyonvizsgálati eljárás lezárását szerdára - közölte.
 

Erre - folytatta a kormánypárti politikus - Simon Gábor azt mondta neki, hogy a következő ülés előtt ismét bead egy nyilatkozatot, az elmondottakat tudomásul vette és átnézi a jogszabályokat.

Rubovszky György hangsúlyozta, hogy a mentelmi és a vagyonvizsgálati ügyben zárt ülésen járt el a bizottság, az ügyet titkosan kell kezelnie, először akkor lesz nyilvános, ha bizottság által elkészített határozati javaslatok az Országgyűlés honlapján megjelennek.

Arra a kérdésre, mi történik akkor, ha Simon Gábor az általa bejelentettnek megfelelően február 12-i hatállyal lemond, Rubovszky György azt mondta, azzal az eljárás megszakad, okafogyottá válik. Ha a képviselő szabályosan, a házelnöknek küldött levélben lemond mandátumáról az Országgyűlés csütörtöki ülése előtt, akkor mandátuma megszűnik, összeférhetetlenségi ügyről nem lehet a továbbiakban beszélni - fejtette ki.

Hozzátette: a lemondással megszűnik a mentelmi joga, így annak felfüggesztéséről sem határozhat az Országgyűlés. Ha mandátuma megszűnik, vele szemben csak az igazságszolgáltatás járhat el - ismertette.
Mint mondta, ilyen ügy a mentelmi bizottság fennállása óta nem volt. Hozzáfűzte, megpróbálja elérni, hogy a január 31-ével benyújtott és az új vagyonnyilatkozat is felkerüljön a parlamenti honlapra.

Rubovszky György elmondta, a mentelmi bizottság ülése határozatképes volt. A nyolctagú bizottságból meghatalmazásokkal, helyettesítésekkel öten voltak jelen - tette hozzá. A törvény szerint a bizottság a vagyonvizsgálati eljáráskor Simon Gábort köteles meghívni az ülésre, az ülésen a képviselő megjelenhet, előadhatja védekezését, de az ülés többi részén nem lehet jelen - mondta.

A testület zárt ülésén a kormánypárti képviselőkön kívül az ellenzékiek közül egyedül a jobbikos tag volt jelen.

Rubovszky György a sajtótájékoztató végén felmutatta az új vagyonnyilatkozatot, amelyen Simon Gábor fotója szerepelt. Mint mondta, \"ez nem a Simon Gábor-ügy borítója\", minden képviselő vagyonnyilatkozatát fényképes borítóban őrzik.

 MTI

Fotó: MTI / Kovács Tamás

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés