Szeged 2013. december 7. 09:30

Megújult a szeged-tápéi szivattyútelep 

Mintegy 700 millió forintos támogatásból megújult aszeged-tápéi belvízöblözet és a tápéi szivattyútelep - közölte az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATI-VIZIG) pénteken sajtótájékoztatón.

  Kádár Mihály, az ATI-VIZIG műszaki igazgató-helyettese elmondta: a rekonstrukciós munka elsődleges célja a szivattyútelep vízszállító képességének növelése, a keletkező vizek folyamatos átemelésének biztosítása, ezáltal a csapadék- és belvizek levonulási idejének és a belvízi kockázatoknak csökkentése volt.     

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, 100 százalékos támogatás mellett, több mint 688 millió forintból valósult meg.     A szivattyútelep kapacitásának fejlesztése az 1929-ben épült eredeti szivattyúház meghagyásával történt. Az épségben meghagyott gépészeti muzeális építmény bronz „Védetté nyilvánító plakettet” kapott az Épületgépészeti Múzeumtól.     Az elkészült projekt a baktói, az Új-Petőfi telepi, a nagy-szilléri-dombi, a Petőfi telepi és a tápéi városrészt érinti. E városrészek csapadékvizét a Szillér-Baktó-Fertői- és a Tápéi- főcsatorna fogadja és vezeti a tápéi szivattyútelephez. A telep a nagyobb vízmennyiségeket már nem tudta fogadni, ezért volt szükség a korszerűsítésére.    

 A 2012 szeptemberében elindult munkálatok során teljesen új szivattyútelep épült. A szivattyúaknára és az új gereb műtárgyra (uszadék felfogására alkalmas építmény) történő kedvezőbb rávezetés érdekében a bevezető csatornát is átépítették. Az elsőfokú árvízvédelmi töltést két új nyomócső keresztezi, a töltés magasítása is elkészült a nyomócsövek eltakarásával. A hullámtéri csillapító akna és csatorna rekonstrukciója teljes tereprendezéssel járt, ahol a hullámtéri csatornát eredeti állapotában állították vissza.     Az építési munkákat a kivitelező In Situ Kft. október 31-én fejezte be, a műszaki átadás-átvételi eljárás november 29-én sikeresen lezárult. A projekt teljes zárása december 31-én lesz.

MTI

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!