Hirdetés
Külföld 2013. szeptember 17. 13:28

Nyugat-balkáni országok közös parlamentje

Nyugat-balkáni országok közös parlamentje
Nem tart elképzelhetetlennek egy - hat országot tömörítő - új délszláv parlamentet a montenegrói külügyminiszter, aki még a térség államainak a rendőrségeit is egyesítené.    

A belgrádi sajtó a Dan című podgoricai napilap keddi beszámolóját ismertette, amelyben arról adtak hírt, hogy Igor Luksic külügyminiszter újfajta nyugat-balkáni együttműködés kialakítását kezdeményezi Montenegró, Szerbia, Koszovó, Macedónia, Albánia és Bosznia-Hercegovina között.   

  A lap információi szerint a kezdeményezésről a régió vezetői szeptember végén az ENSZ közgyűlésének ülésén tárgyalhatnak.    Igor Luksic úgy tervezi, hogy a \"nyugat-balkáni hatok\" parlamentjébe az egyes tagok tíz-tíz képviselőt delegálnának. Emellett létrehoznának egy közös balkáni rendőrséget, valamint a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépés jegyében közös központot is megalakítanának.    

A tervezetben foglaltak megvalósulása esetén az aláíró országok egymás között egyszerűbbé tennék a határátlépést, akár még az útlevélhasználatot is megszüntetnék, a határok biztonságát azonban továbbra is fenntartanák.    A Dan című lap arról is hírt adott, hogy a kezdeményezést Stefan Fülének, az Európai Unió bővítési biztosának a szakértői is támogatják.

MTI

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!