Hirdetés
Külföld 2013. szeptember 16. 23:06

Washingtoni támadás: Tucatnyi halottja van a lövöldözésnek (FRISSÍTETT)

A támadóval együtt legalább 12 halálos áldozata van annak a lövöldözésnek, amely az amerikai haditengerészet washingtoni logisztikai parancsnokságán (NAVSEA) tört ki hétfőn. Úgy tudni, a lelőtt elkövetőn kívül volt egy másik támadó is, őt körözik.

Hivatalos forrásokra hivatkozó sajtójelentések szerint ujjlenyomatai alapján azonosították a meghalt támadót. Neve Aaron Alexis, férfi korábban Texasban lakott.   

  Cathy Lanier washingtoni rendőrfőnök elmondta, hogy a két feltételezett tettestárs közül az egyiket - egy fehér férfit - tisztázták. A másikat, egy olajzöld ruhát viselő, negyvenes-ötvenes fekete férfit még keresik. A támadás indoka nem ismert. Az amerikai főváros polgármestere, Vincent Gray szerint az incidens elszigetelt volt, más létesítményt nem ért támadás.  

   Barack Obama tragédiának nevezte a lövöldözést. Az elnök szerint az áldozatok között egyaránt vannak civilek és katonák.    A több haditengerészeti parancsnoksági intézménynek otthont adó washingtoni Navy Yard szigorúan őrzött terület, ahová csak előzetes engedéllyel lehet bejutni. A környéket a hatóságok lezárták, és a Pentagon megerősítette a katonai objektumok, a rendőrség pedig az amerikai kongresszus őrizetét.  

  Lanier rendőrfőnök felszólította a washingtoniakat, hogy maradjanak otthon, vagy kerüljék el a Navy Yard környékét. A szomszédos baseballpályán elmarad a hétfő estére meghirdetett mérkőzést.    Az évi 30 milliárd dollárból gazdálkodó NAVSEA feladata hadihajók és tengeralattjárók, illetve azok fegyverzetének megépíttetése, beszerzése és karbantartása.

MTI

(FRISSÍTETT)

Alexist fegyelemsértés miatt szerelték le a haditengerészettől

 Sorozatos fegyelemsértés miatt 2011-ben szerelték le az amerikai haditengerészettől Aaron Alexist, aki hétfőn fegyveres támadást intézett a haderőnem egyik szigorúan őrzött washingtoni parancsnoksági épülete ellen.    Ezt az amerikai média hétfő este haditengerészeti forrásokra hivatkozva közölte. A névtelenséget kérő tengerésztisztek nem közöltek részleteket az Alexis körül kialakult konfliktushelyzetekről.  

  A 34 éves Aaron Alexis hétfőn egy AR-15-ös gépkarabéllyal és egy Glock pisztollyal felfegyverkezve, valószínűleg egy hamis igazolván segítségével jutott be az amerikai haditengerészet szigorúan őrzött washingtoni logisztikai parancsnokságára (NAVSEA). Az itt kitört tűzharcban a férfi többeket meglőtt, amíg a rendőrök végeztek vele. A hétfő esti összesítés szerint Alexis áldozatai közül 12-en életüket vesztették és további három ember állapota válságos.  

  A rendőrség szerint még mindig nem világos, hogy támadó egyedül cselekedett-e avagy volt egy tettestársai is. Nem világosak az indítékok sem, de a hatóságok szerint nem valószínű, hogy Alexisnek köze lenne a nemzetközi terrorizmushoz.    A The Washington Post úgy értesült, hogy Aaron Alexisnek két fegyveres konfliktusa is volt az elmúlt években. 2004-ben Seattle-ben egy Glock-kal szétlőtte egy építőmunkás autójának kerekeit. A rendőrségi jegyzőkönyv szerint Alexis azzal magyarázta a mentális rövidzárlatot, hogy jelen volt a 2001. szeptember 11-i terrortámadás egyik helyszínén. Apja elismerte, hogy a fia nehezen tudja megfékezni a rátörő dührohamokat.  

  2010-ben a texasi Fort Worthben őrizetbe vették, amiért a saját plafonján keresztül átlőtt a felette lakó szomszédnője lakásába. A nő összefüggést látott az incidens és aközött, hogy Alexis néhány nappal leteremtette, amiért állítólag túl zajos volt. A férfi azzal védekezett, hogy a fegyvere véletlenül, tisztítás közben sült el.    

Leszereltetése után a Hewlett Packard egyik alvállalkozója, a The Experts elnevezésű cég alkalmazásában a tengerészgyalogság intranetjének karbantartásán dolgozott. Előtte, 2007-től 2011-ig tartalékosként szolgált a haditengerészetnél, 2008-tól az egyik Fort Worth-i repülőszázadánál. Alexisnak repüléstanból diplomája volt és szolgálatát két, nem különösebben magas kitűntetéssel jutalmazták.    A leszerelését követően Aaron Alexis egy Fort Worh-i buddhista templomba járt meditálni, megtanult thai nyelven és pincérkedett is egy thai vendéglőben.

Az egyik szerzetes szerint a férfi kívülről nyugodtnak tűnt, de nagyfokú agresszivitás feszült benne. Néhány hónappal a washingtoni támadás előtt Alexis még egy, a szentély közelében lévő olcsó lakásban lakott. Nem ivott és nem dohányzott.    Barack Obama elnök hétfőn a tragédia miatt elrendelte, hogy a kormányzati épületeken és katonai objektumokon péntek naplementéig eresszék félárbocra a lobogókat.

MTI

* * *

Szeged.hu – Rólunk, nekünk, velünk, értünk. Tartson velünk a Facebookon is!