Hirdetés
Hirdetés
Kárpát-medence 2013. szeptember 8. 19:33

A magyar-szerb kapcsolatok fejlődése

A magyar-szerb kapcsolatok fejlődése
 A vajdasági magyar közösség mozgásterét, lehetőségeit növeli, hogy Magyarország és Szerbia kapcsolatai jelentősen fejlődtek az elmúlt időben - mondta a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára vasárnap az MTI-nek.  

Hirdetés

  Németh Zsolt Szerbiába utazott, hogy részt vegyen a doroszlói szentkúti búcsún és a zentai katolikus templom orgonájának átadási ünnepségén. Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva kifejtette: a doroszlói búcsú rendkívül jelentős egyházi esemény, \"a délvidéki csíksomlyói búcsú\". Az eseményen Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát celebrált szentmisét - tette hozzá.  

  Németh Zsolt elmondta: részvételével azt kívánta kifejezni, a magyar kormánynak fontos, hogy \"az egyház Délvidéken is be tudja tölteni a nemzetmegtartó szerepét, ezért a támogatásunkról biztosítjuk a hívek körében végzett szolgálatát\".    A zentai eseménnyel kapcsolatban megemlítette, hogy Magyarország anyagilag is hozzájárult az orgona felújításához.     

Az államtitkár hangsúlyozta: a vajdasági magyarságnak egységesen kell megjelenítenie céljait, törekvéseit.    Németh Zsolt megítélése szerint a délvidéki magyar közösség helyzetét nagymértékben javította, hogy a Magyarország és Szerbia közötti megbékélési folyamatban az elmúlt időben több látványos eredményt is elértek. Példaként említette, hogy a két ország államfője júniusban közösen hajtott fejet a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok előtt a szerbiai Csúrogon.     A magyar-szerb kapcsolatépítés újabb állomása lesz, hogy hamarosan Budapestre látogat a szerb külügyminiszter - jegyezte meg.   

 Júniusban a szerb-magyar történelmi megbékélés szellemében a második világháborúban ártatlanul megölt magyar és szerb áldozatok kivégzésének helyén rótta le kegyeletét a vajdasági Csúrogon Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb államfő. Áder János ezt megelőzően Belgrádban, a szerb parlamentben mondott beszédében bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a második világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.

MTI

A fotón:  A doroszlói Szentkút, kápolna

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés