Hirdetés
Hirdetés
Kárpát-medence 2013. augusztus 26. 09:10

Kolozsváron még régi az István, a király!

Képgaléria
Kolozsváron még régi az István, a király!
 A magyar kultúra nélkül nem lehet jövőt építeni Kolozsváron - jelentette ki az emberi erőforrások minisztere a Kolozsvári Magyar Napok záró rendezvényén - az István, a király rockopera előadásának bemutatója előtt vasárnap.   

Hirdetés

 Balog Zoltán a Kolozsvár főterére egész Erdélyből összegyűlt - a szervezők bejelentése szerint közel ötvenezres - tömeg előtt elmondta: \"a magyar kultúrát nem lehet kivonni Kolozsváréletéből, Erdély történetéből, Románia történetéből\". Hozzátette, Románia történetéből Temesvárt, és Temesvár magyar hősének az érdemét sem lehet kivonni. Ezzel arra a romániai politikai vitára utalt, amely Tőkés László román állami kitüntetésének a visszavonásáról szól. 

   Balog Zoltán kijelentette, soha nem szabad lemondani arról a kultúráról, hitről, könnyről, reményről, amit Kolozsvár jelent. A magyar napokat \"a mi időnknek\" nevezte, és fontosnak nevezte, hogy \"minden nap a miénk is\" legyen. A miniszter szerint a Kolozsvári Magyar Napok Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát, és kifejezte reményét, hogy minél több hasonló rendezvény legyen \"mindenütt, ahol a magyar kultúrának, múltja, jelene és jövője van\".   

  Emil Boc, Kolozsvár polgármestere köszönetet mondott a magyar közösségnek azért, hogy vele együtt sikerült az utóbbi tíz évben európaivá alakítani a várost. Hozzátette, két közös cél is egyesíti a kolozsvári közösségeket: a város már elnyerte a 2015-ös évre az Európa ifjúsági fővárosa címet, és azért küzd, hogy 2021-ben Európa kulturális fővárosa legyen. A polgármester - Románia korábbi miniszterelnöke - úgy vélte, a város ereje a többkultúrájúságában rejlik. Kijelentette, olyan város építésén dolgozik, amelyben mindenki otthon érezheti magát.  

   Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere azt hangsúlyozta, a magyar napok nem a tolerancia jegyében megtűrt, elviselt eseményként zajlanak Kolozsváron. \"Ma már egymás kultúrájának az ízlelgetésével, az egymásból építkező közösségek bölcsességével ünneplünk együtt erdélyi magyarok és románok\" - fogalmazott az alpolgármester.    

 Hozzátette: \"talán elegen vagyunk ahhoz, hogy az összetartásnak, összetartozásnak az erejét és értelmét felmutassuk\". A tömeg lelkesen megtapsolta Gergely Balázs főszervező bejelentését, hogy közel ötvenezren vannak a főtéren.

MTI

1. FOTÓ:

Kolozsvár, 2013. augusztus 26.

Feke Pál (j) István és Simon Boglárka (b) Gizella szerepében az István, a király című rockopera előadásán a Kolozsvári Magyar Napok záró rendezvényénKolozsváron 2013. augusztus 25-én. Szörényi Levente és Bródy János művét A Társulat című műsor szereplői adták elő Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

MTI Fotó: Biró István

2. FOTÓ:

Kolozsvár, 2013. augusztus 26.

Közönség az István, a király című rockopera előadásán a Kolozsvári Magyar Napok záró rendezvényén Kolozsváron 2013. augusztus 25-én. Szörényi Levente és Bródy János művét A Társulat című műsor szereplői adták elő Zsuráfszky Zoltán rendezésében.

MTI Fotó: Biró István

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!


Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés