Zsóri Margit telefonon közvetítette az anyának, hogyan tette meg gyermeke az első lépéseket

Negyven év után Karácsonykor nyugdíjba megy Zsóri Margit, a Csillag téri bölcsőde vezetője. Novemberben Szociális Munkáért díjat kapott Szeged városától. A Szegedi Tükör meglátogatta az utolsó munkanapjai egyikén.
Dombai Tünde

2021. december 16. 12:06

Zsóri Margit telefonon közvetítette
az anyának, hogyan tette meg gyermeke az első lépéseket

– Ahogy haladok a vége felé, fizikailag és lelkileg is egyre nehezebb, akárhogy igyekszem kezelni. Azt látom, hogy mennyi még a teendőm, amit szeretnék elvégezni. Folyamatban vannak dolgok, amiket soron kívül kell intézni – mondta nyugdíjazásáról az önkormányzat Csillag téri bölcsődéjének vezetője. Zsóri Margit negyven év munkaviszony után karácsonykor búcsúzik szeretett intézményétől. A szociális munka napján kitüntetéssel ismerte el a város a tevékenységét.

 

– Nagyon váratlanul ért. Király Sándorné Zsuzsi bölcsődeigazgató terjesztett fel. Nagyon köszönöm, hogy gondolt rám. Olyan kis galád vagyok, hogy szívesen szerzek meglepetést, de nem szeretek a középpontban lenni. Úgy végzem a munkámat, hogy ez természetes, ez vele jár, hogy segítünk a családoknak, azért tesszük, hogy itt lehessenek a gyerekeik, és mindenki jól érezze magát. Teszem a dolgomat, furcsa, hogy én ezért díjat kapok. Hiszen úgy gondolom, ezért az a legszebb ajándék, amikor nevetni látjuk a gyerekeket, amikor visszajárnak a szülők a gyerekekkel együtt, ha látjuk őket óvodába, iskolába menni, felnőni.

 

(fotók: Szabó Luca)

 

„Leg” családok

– Van több olyan családunk is, amelyek visszajárnak hozzánk. A „leg” családunkkal akkor kerültem kapcsolatba, amikor 18 éve a Csillag téri bölcsődébe jöttem. Több mint tíz éven át folyamatosan napi kapcsolatban álltunk, mert mind az öt gyermeküket ide hozták. Van egy családunk, amely a négy gyermekét hozta ide, de háromgyermekesünk több is van. Olyan is van, aki hozzánk járt, és már a gyermekét is mi gondozzuk – fűzte hozzá Manyika.

 

Noha a bölcsőde a Tünde téren található, mindenki Csillag tériként ismeri. Az elnevezés régről ered, amikor még telekkönyvileg valóban a Csillag térig nyúlt a bölcsőde kertje, gyümölcsössel.

 

 

Elhagyta a pályát

Manyika 1981-ben kezdett dolgozni a Cső utcai bölcsődében, húsz évig maradt ott, két gyerek után is oda ment vissza. Utána három évre elhagyni kényszerült a pályát; a férje olyan munkarendben dolgozott, amellyel sehogy sem tudták összeegyeztetni a gyerekek óvodába, majd iskolába vitelét. Márpedig a bölcsőde hajnali fél 6-tól este 6-ig tart nyitva. Reggel magával kellett volna vinni a kicsiket a munkahelyére, hogy onnan irányítsa őket oviba, iskolába, délután oda mentek volna be hozzá, hogy este együtt menjenek bevásárolni, és nagy sokára haza. Három év múlva Manyika férjének megváltozott a munkaidő-beosztása, így visszatért a Cső utcába. Röviddel azután nyugdíjba ment a Csillag téri bölcsődevezető, pályázat útján pedig Manyika folytatta a munkáját, 2003-tól. A 94 férőhelyes intézmény nyolc csoportjában összesen 23 munkatárs dolgozik. Sajnos a Covid miatt sok helyük megüresedett, mert a szülők közül többeket nem vett vissza a munkahelyük, márpedig munkáltatói igazolás nélkül nem vehetik fel a gyerekeiket a bölcsődébe.

 

Ha a gyermeki mosoly és a családok visszajelzése fontos értéket is képvisel a bölcsődei dolgozók életében, mégiscsak az állam által anyagilag kevéssé megbecsült szociális szférába tartoznak. Lehet-e így motiválni az utánpótlást?

 

 

– Egyre kevesebben, de jönnek a fiatalok. Akik bölcsődében dolgoznak, nem munkavégzés céljából járnak be, hanem mert számukra ez hivatás, amelyet szívvel-lélekkel csinálnak. Aki elkezdi itt a pályáját, az legfeljebb szülni megy el, és szülési szabadság után jön vissza, nem igazán nagy az elvándorlás. Nem az lebeg a szemünk előtt, hogy nem vagyunk megbecsülve, hiszen az önkormányzat és az igazgatónő is mindent megtesz azért, hogy megkapjuk, amit csak lehet. Én is maximálisan igyekszem támogatni a kollégáimat, hiszen kire számítsunk, ha nem egymásra? Úgy gondolom, azoktól, akikkel kapcsolatba kerülünk, legyenek civilszervezetek vagy képviselők, megkapjuk a megbecsülést – mondta a bölcsődevezető.

 

Programok kicsiknek – és nagyobbaknak

– Már kiskoromtól fogva nagyon szerettem a gyerekeket. Nálunk a családban volt is elég sok, már nyolcadikos koromban elláttam anyu húgának pár hónapos gyerekeit. Eredetileg tanárnak készültem, de ez a korosztály sokkal jobban vonzott. Békés megyei vagyok, érettségi előtt levelet írtam Békéscsabára és Szegedre is, hol indul ilyen iskola, és mert Szegedről azt írták, indítanak, Békéscsabán pedig nem volt ilyen lehetőség, automatikusan idejöttem. Munkába álltam, albérletben laktam, és elvégeztem a szakgondozónőit, mert főiskolát akkoriban még nem lehetett – elevenítette fel a kezdeteket.

 

Sok minden változott azóta a bölcsődékben; a kórházfehéret és az átadóablakot, ahol be- és kiadták az átöltöztetett gyerekeket, felváltotta a színes, hangulatos, családias környezet, ahol tág teret kaphatott a dolgozók fantáziája. Szakmailag is változott az ellátás: míg régen néhány hetes csecsemőt is beírathattak az anyukák, manapság húszhetes az alsó korhatár. Korábban 16 fős csoportokban fogadták a kicsiket, most 8–12 gyermeket gondoznak együtt.

 

 

– Mi helyettesítjük a szülőket távollétük idejére, és legjobb tudásunkkal és szeretetünkkel neveljük a kicsiket. Megesik, hogy a szülő aggódik, hogy nem lehet jelen, amikor a gyermeke feláll, vagy megteszi az első lépéseit. Előfordult, hogy telefonon közvetítettem az első próbálkozásokat. Délutánonként pedig átadjuk a szülőknek, amit napközben tapasztaltunk. Írásban is beszámolunk a gyermek egy napjáról, mivel játszik, mit szeret, és manapság – ha a járványhelyzet engedi – sok olyan programot szervezünk, amelybe a szülők is bekapcsolódhatnak, hogy több időt tölthessenek együtt – mesélte mosolyogva Manyika.

 

 A bölcsőde után

 

– Anyukám hozzánk költözött pár hónapja, ez egy új életszakasz mindannyiunk életében. Van három unokám is, a legkisebb pár hetes, a középső ovis, a nagy szeptemberben kezdi az iskolát. Szeretném támogatni a gyerekeimet a munkavégzésben. A menyem szintén bölcsődében dolgozik, a lányom bölcsődéből van távol éppen szülési szabadságon, tudom, hogy elkél a segítség – mondta Zsóri Margit a bölcsőde utáni terveiről.