Zsigó Róbert: Nincs gond sem az élelmiszerbiztonsággal, sem az élelmiszerellátással Magyarországon

Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár ismertette a Nébih elmúlt hetekben végzett ellenőrzéseit.

2020. április 21. 15:12

Zsigó Róbert: Nincs gond sem az élelmiszerbiztonsággal, sem az élelmiszerellátással Magyarországon

Feltűnő késéssel kezdődött az operatív törzs kedd délelőtti sajtótájékoztatója, ami a meghirdetett 11 óra helyett bő félórával később kezdődött. Elsőként Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára Magyarország élelmiszerellátásáról beszélt.

Bár a hivatalos megerősítés némileg feleslegesnek tűnt, Zsigó Róbert arról beszélt, amivel a hazai lakosság az élelmiszerboltokban naponta szembesülhet: az ország élelmiszerellátása biztosított és egyben zavartalan.

A szakpolitikus sajtótájékoztatón való szerepeltetésének alapvető oka inkább az lehetett, hogy beszámoljon azokról az ellenőrzésekről, amiket a szakminisztérium háttérintézménye, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzett az elmúlt hetekben.

Kiderült, hogy országosan hatvannégy, véletlenszerűen kiválasztott élelmiszerüzletben folytatott le a járványveszéllyel kapcsolatos közegészségügyi vizsgálatot a Nébih. Az általánosnak mondható tapasztalatok jók – jelezte a tájékoztatón Zsigó Róbert. Az üzletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy valamennyi Magyarországon érdekelt élelmiszerlánc üzlete beleesett a kiválasztottak körébe, így a felmérés – ezt már mi tesszük hozzá – akár reprezentatívnak is nevezhető.

Bár az ellenőrzés alá vont üzletek 71 százalékának bejáratánál nem találtak kézfertőtlenítési lehetőséget, a hiányosságot nagyban enyhítette, hogy az üzleteken belül kivétel nélkül elérhető volt ez a lehetőség. Pozitívan nyilatkozott az államtitkár arról is, hogy a bevásárlókocsikat a vizsgált üzletekben naponta tisztítják és fertőtlenítik.

A Nébih fenti vizsgálatok mellett 230 helyen folytatott le a közétkeztetésben a közegészségügyi vizsgálatot. A megállapítások ebben az esetben is alapvetően jónak minősíthetőek. Kisebb hiányosokra ezen a területen is bukkantak a szakemberek. A döntő megállapítás úgy hangzott: valamennyi helyen alaposan hőkezelt ételek készültek, ami élelmiszerbiztonsági szempontból a legfontosabb kérdés.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a helyi termelők közül sokan kerültek nehéz helyzetbe a városi és községi piacok részleges vagy teljes zárlata miatt. Éppen ezért olyan online felületet hoztak létre, amit termelőkereső felületnek neveztek el. A helyi termelők rövid regisztráció után itt kínálhatják eladásra áruikat. Ahogy az államtitkár fogalmazott: virtuális találkozási pont jött létre eladó és vásároló között.

A felület a nebih.gov.hu címen érhető el. A lap tetején található a Helyi Termelő Kereső ablak, amit regisztráció után vehetnek igénybe a termelők.

Az államtitkár teljes tájékoztatóját ennek a videónek az elején tudja megnézni: