Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr: ízig-vérig szegedi és magyar

A szokásoknak megfelelően a róla elnevezett nemzetközi filmfesztivál Zsigmond Vilmos alsóvárosi, Dobó utcai szülőházánál kezdődött, ahol megkoszorúzták emléktábláját.
Bod Péter

2022. május 24. 14:30

Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr: ízig-vérig szegedi és magyar

A világhírű operatőr 2016-os halálakor Szabó Gábor operatőr vetette fel, hogy emléktáblát kellene elhelyezni a művész szegedi szülőházánál, amit azonnal tett követett.

 

De ennél több is történt akkor, mert gyorsan megszületett az ötlet, hogy Zsigmond Vilmosról elnevezett filmfesztivált indítsanak Szegeden – idézte fel a múltat kedden délelőtt az emléktáblánál Szabó Éva, a szegedi filmfesztivál igazgatója.

 

A világhírű filmes életútját elevenítette fel beszédében Tóth Károly önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság alelnöke. Az 1930-ban született Zsigmond Vilmos 1948-ban érettségizett a piarista gimnáziumban, és az a Gyulay Endre is osztálytársa volt, aki hosszú ideig megyéspüspök volt Szegeden.

 

Fotózást tanult Szegeden, majd a Színház és Filmművészeti Főiskola operatőr szakának hallgatója lett, ahol 1955-ben diplomázott. A forradalomról közel 10 ezer méternyi mozgóképet készített barátjával, a szintén operatőr Kovács Lászlóval, majd Nyugtra távoztak a felvételekkel együtt.

 

 

A siker nem magától és nem rögtön köszöntött rá új hazájában, az Egyesült Államokban. A szakmai elismerésre egészen 1971-ig kellett várni, amit egy Robert Altman által rendezett westernfilm hozott meg neki.  

 

Az út innentől egyenes volt: mások mellett Peter Fondával, Jack Nicholsonnal, Steven Spielberggel dolgozott együtt, 1977-ben kapta meg az Oscar-díjat a Harmadik Típusú találkozásokért. A rákövetkező évben fényképezte A szarvasvadászt és 1987-ben Az eastwicki boszorkányokat – hangzott el Tóth Károly beszédében.

 

A Belvárosi Mozi nagyterme 2005 óta viseli nevét, amire Zsigmond Vilmos nagyon büszke volt.

 

A Magyar Hollywood Társaság nevében Varga Árpád Zsolt mondott beszédet, felidézve, hogy harminc éve Los Angelesben ismerkedett meg a világhírű operatőrrel, akinek segítőkészsége legendás volt. A hódmezővásárhelyi születésű Vargát azonnal földijének tekintette Zsigmond Vilmos, aki minden sztárallűröktől mentes ember volt, és szinte bárkivel órákig tudott beszélgetni.  

 

Mindig megmaradt magyarnak, büszke volt magyarságára – osztotta meg tapasztalatát az operatőrről Varga Árpád Zsolt. A filmes világban elfoglalt helyét jelzi az is, hogy Zsigmond két éven át volt elnöke az Amerikai Operatőrök Szakszervezetének.

Címlapon

mutasd mind