Zsiday Viktor: Tökéletes vihar – gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval

A befektetés elemző szerint ha ezek a tőzsdei árak tartósan fennmaradnak-e tartósan, akkor nagyjából kijelenthető, hogy mind a hazai, mind az európai gazdaság össze fog omlani.
Garai Szakács László

2022. augusztus 29. 12:35

Zsiday Viktor: Tökéletes vihar –
gazdasági összeomlás félelmetesen magas inflációval

Zsiday azt írja friss blogbejegyzésében, hogy csak a gázártámogatás évente nagyjából 3000-4000 milliárd forint költségvetési terhet jelent.

 

„Ekkora terhet képtelen kifizetni a kormányzat, tehát kénytelen lesz egy részét a lakosságra hárítani – azaz ha a gázárak itt maradnak, akkor szinte biztos, hogy további lakossági energiaár-emelések lesznek.”

 

Ezzel kapcsolatosan rögtön meg is jegyzi Zsiday Viktor, ez azt is jelenti, hogy „minden másra kevesebbet fognak költeni az emberek, tehát a fogyasztás, a GDP fő hajtóereje csökkenni fog”. A folyamat megállíthatatlannak tűnik, gyakorlatilag egy spirálban vagyunk, mert

 

„miközben a lakossági fogyasztás visszaesik, a termelő szektor is zsugorodik, és nő a munkanélküliség. Közben szűkülnek a monetáris kondíciók az egekbe szökő kamatok miatt, tehát csökken a hitelkihelyezés, és ha ez nem lenne elég, még a kormányzat is megszorít.”

 

Zsiday Viktor szerint az iparban és a szolgáltató szektorban ilyen gázárak mellett óriási infláció, csődök és elbocsátási hullám jön.

 

Lehet erre megoldást találni?

Az elemző szerint igen, bár nem egyszerű: „nem lenne meglepő, ha lezárnák a gázkereskedést, és valamilyen központi, EU-szintű allokációs mechanizmust vezetnének be előre meghatározott árakon. Ettől még minden probléma nem fog megoldódni, hiszen ez azt jelenti, hogy adagolni kell a gázt, el kell dönteni ki, mikor, mennyit kap: az ipar egy részét le kell még így is állítani, és a lakossági árak is magasak lehetnek, de legalább a jövőbeli bizonytalanság réme megszűnne. Viszont ez csak úgy működik, ha minden ország jelentősen csökkenti a fogyasztását: ez vagy hidegebb lakásokat vagy (és) leálló ipart jelent.”

 

Zsiday szerint a recessziót nem nagyon kerülheti el Európa. A helyzet pedig nálunk az európai átlaghoz képest is nagyon rossz.

 

„A gázárak további emelkedése esetén a piaci mechanizmusok könnyen felfüggesztésre kerülhetnek” – írta Zsiday Viktor.