Zsiday Viktor lehetetlen küldetése: megpróbálja fideszül elmagyarázni, miért kell az új Orbán-kormánynak, azonnal jól viselkednie az EU-ban, és miért nem tartható tovább a rezsicsökkentés

A lényeg: új Bokros-csomag jöhet.
Garai Szakács László

2022. április 13. 06:56

Zsiday Viktor lehetetlen küldetése:
megpróbálja fideszül elmagyarázni, miért kell az új
Orbán-kormánynak, azonnal jól viselkednie az EU-ban, és miért
nem tartható tovább a rezsicsökkentés

„Megszorításokról terjesztenek rémhíreket libernyák közgazdászok, de mindenkit megnyugtathatok: ilyesmire nem fog sor kerülni Magyarországon, hiszen a NER-ben nincs megszorítás. Amire szükség van, az csupán egy speciális gazdasági művelet (специальная экономическая операция), amely kissé helyrebillenti a költségvetést. A kérdés csak az, hogy mekkora lesz ennek a »speciális műveletnek« a mértéke? Pontos számot nem fogunk tudni mondani, inkább csak trendeket, nagyságrendeket, mivel annyira sok a mozgó alkatrész ebben a szerkezetben, hogy nincs ember, aki közelítőleg be tudná lőni hol a vége.”

 

Így kezdi blogbejegyzését a befektetési szakember, szerint nem is az idei év lesz gazdasági szempontból az igazán brutális, hanem 2023-ban, hacsak... A hacsakot így fejti ki:

 

„amennyiben nincs kiegyezés az EU-val, és jelenlegi formájában fenntartjuk a rezsicsökkentést, és magasak maradnak az energiaárak (egyelőre mindháromra igen a válasz), akkor a GDP öt százalékát elérő »speciális gazdasági műveletre« lesz szükség. Ez nagyon sok, közelíti a Bokros-csomag méretét (A Bokros-csomag idején 1994-ben 8,4 százalék volt a költségvetési hiány, ami 1996-ra 3 százalékra csökkent).

 

Ráadásul, ha nincs kiegyezés az EU-val, akkor források híján (plusz a nagy kiadáscsökkentés/adóemelés miatt) a növekedés is kisebb lesz 2023–24-ben is, ami újabb kiigazítást tenne szükségessé, egy lefelé bukó spirálba rántva a gazdaságot.”

 

Nem véletlen hát, hogy Orbán Viktorék hirtelen mintha elkezdtek volna jól, jobban viselkedni Brüsszelben.

 

„A legnagyobb kérdések az energiaárak jövőbeli alakulása – illetve ezzel kapcsolatban a rezsicsökkentés jövője, valamint az EU-Magyarország kapcsolatok, különös tekintettel arra, hogy mennyi pénz és mikor érkezik a sokszor elátkozott »Brüsszelből«.

 

(...)

 

A rezsicsökkentés a jelenlegi árak mellett fenntarthatatlan, az EU-val való kiegyezés pedig gazdasági szükségszerűség, mert anélkül súlyos kiigazításra lenne szükség, miközben a növekedés is padlón maradhatna. Kiegyezés nélkül akár Bokros-csomag méretű terheket kellene valakik nyakába akasztani, és bárhogyan is osztjuk majd ezeket a terheket, végül az egész társadalom fizeti meg.

 

Ha nincs kiegyezés, és ragaszkodunk a rezsicsökkentéshez, akkor – egyéb alternatíva híján – egyre inkább rákerülhetünk az argentin/török útra: folyamatosan gyengülő forint, tartósan magasan ragadó infláció, újabb és újabb értelmetlen és káros árstopok, minden, ami a feltörekvő országokban szokott történni, amikor hirtelen kiderül, hogy minden mellverés ellenére sem találták fel a spanyol (argentin, török, magyar, stb.) viaszt...”

Címlapon

mutasd mind