Zöldít és járdát javít az önkormányzat a Lengyel utcában

Hétfőn megkezdődött a Lengyel utca zöld rehabilitációja és a megkopott járdarészek javítása. A program során a zöld sávokból illegálisan kialakított parkolókat visszaadják a természetnek. Az önkormányzat 25 és fél millió forintot biztosít a munkákra.
Rafai Gábor

2022. október 10. 13:36

Zöldít és járdát javít az önkormányzat a Lengyel
utcában

– Az önkormányzat célja, hogy Szeged legyen a legzöldebb magyar város. Ez a rekonstrukció is a belváros zöldterületeinek felújításához kapcsolódik. A munkákat november végéig kell befejezniük a szakembereknek, addig türelmet kérünk az itt lakóktól – mondta a munkák megkezdése kapcsán a helyszínen hétfőn délelőtt Tóth Károly a városrész önkormányzati képviselője.

 

Tóth Károly azt is elmondta: az elmúlt évtizedekben időről időre csökkent a zöldfelületek aránya az utcában a megnövekedett járműforgalom és a beépítések miatt. Többen illegálisan parkolókat, leállósávokat, rakodófelületeket alakítottak ki az ingatlanjuk előtti közterületen a zöld felületek rovására és el is kerítették azokat. Most az engedély nélkül elfoglalt részeket visszaveszik. Egyúttal néhány kivágott fát is pótolnak és cserjéket is ültetnek. 

 

– Azt szeretnénk, ha egy nagyjából egységes, rendezettebb utcakép alakulna ki.

 

(fotók: Iványi Aurél)

 

Ez a program kiegészül azzal, hogy a mára sok helyen megsérült járdafelületeket kijavítják a szakemberek. Ez nem jelent teljes körű rekonstrukciót, csak a balesetveszélyes helyzetek elhárítását célozza. Emellett pótolni fogják az utcaszegélyeket és ahol kell, ott az útfelületet is – monda Tóth Károly.

 

A képviselő elmondta azt is: a munkálatok burkolatbontással kezdődnek, a kivitelező a József Attila sugárút felől halad a Csongrádi sugárút felé. 

 

A bontás végeztével pedig pollereket, azaz parkolásgátlókat helyeznek ki majd várhatóan novemberben – ahogyan az időjárás engedi – fákat és cserjéket telepítenek.