A zöld küllő lett az év madara 2022-ben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el az „Év madara” programját, melynek célja a természetvédelmi problémákkal érintett fajok vagy madárcsoportok bemutatása. A több mint négy évtizede futó akció legutóbbi állomásaként a lakossági internetes szavazást a zöld küllő nyerte.
Vass Imre

2022. január 07. 09:30

A zöld küllő lett az év madara 2022-ben

Szajkó termetű, 30-36 cm-es madár, szárnyfesztávja a fél métert is elérheti. Az öreg madarak homloka, a fejtető és a tarkó piros. Felsőteste zöld, repülés közben különösen feltűnő farkcsíkja sárgászöld A test alsó része világos szürkészöld, a lágyék és az alsó farkfedők harántmintázottak. A farok tollai szürkésbarnák, világos keresztsávozással. Hangja a jellegzetes, egész évben, különösen repülés közben hallatott „klü-klü-klü”.

 

A faj fő elterjedési területe Európa lomboserdő-övezete. Norvégia és Svédország középső régióiban hatol fel legészakabbra. Hiányzik a Földközi-tenger szigeteiről és Írországból, miközben legnyugatibb állománya az Egyesült Királyság erdős területeit teljesen belakta. Az Ibériai-félszigeten nem fordul elő, ott egy rokon faja, az ibériai zöld küllő él. Legkeletibb állományai Észak-Iránban, a legdélebbiek pedig szintén Irán közép-keleti vidékein élnek. 

 

 

A harkályok klasszikus rovarlárva tápláléka mellett a zöld küllő esetében a legjelentősebb a hangyafogyasztás (kifejlett rovarok, lárvák és bábok is), amiket a talajon, illetve a több mint tíz centiméter hosszban kiölthető nyelvével mélyen a járatokba hatolva szedeget össze. Ősszel csonthéjas terméseket, például a mogyorót is fogyaszt, de bogyókat, gyümölcsöket is csipegethet.

 

Erőteljes testalkatának és csőrének köszönhetően, tipikus harkályként a maga ácsolta odúban költ. Évente egy fészekaljat nevel, gyakran évekig használja ugyan azt az odút, ami nem is csoda, figyelembe véve, hogy egy-egy ilyen megfelelő méretű üreg elkészítése akár négy hetet is igénybe vehet.

 

 

Állandó madarunk, a párok alapvetően egész évben, a nyugalmi időszakban is a saját területén vagy annak közelében maradnak, a fiatalok többnyire nagyobb távolságokra kóborolnak.

 

 

A hazai harkályfajok védelmének fontosságára a Szegedi Távfűtő Kft. és a Mondolo Egyesület saját eszközeivel is megpróbálja felhívni a figyelmet. Legutóbbi akciójuk keretében hatalmas zöld küllőt és erdei fakopáncsot festettek a Retek utcai fűtőmű falára. 

 

Országos állománya napjainkban 15 000-17 000 párra tehető és számuk folyamatosan emelkedik. Védett madár, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.