Zöld küllő és erdei fakopáncs szállt a Retek utcai fűtőmű falára

A hazai harkályfajok védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet a Szegedi Távfűtő Kft. és a Mondolo Egyesület legújabb természetvédelmi akciója: hatalmas zöld küllőt és erdei fakopáncsot festettek a Retek utcai fűtőmű falára. Ezzel már az ötödik szegedi fűtőmű kapott új ruhát a Városmetamorfózis projektben.
Rafai Gábor

2021. december 09. 19:59

Zöld küllő és erdei fakopáncs szállt a Retek utcai fűtőmű falára

A 2021-es év kiemelten fontos volt a Szegedi Távfűtő Kft. (SZETÁV) és a Mondolo Egyesület által közösen életre hívott Városmetamorfózis program számára. A szervezők a távfűtőművek tulajdonában álló épületek környezeti szempontú újraértelmezése mellett a hazai állatfajok védelmére hívták fel a figyelmet.

 

A Fűtőmű utcai óriástévés, a felsővárosi molnár fecskés, az odesszai sünös és a Vág utcai méhlegelős munkájuk után a Muralpaint falfalfestő csapat – Marton Ákos és Vinkó Leó – mostani alkotásukkal is a kulcsfajok védelmének fontosságát hirdetik.

 

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. ügyvezető igazgatója a közös programról elmondta, a távfűtő cég ma még Szeged egyik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Évente 30 millió köbméter gázt égetnek el, ezzel pedig 55 ezer köbméter káros anyagot bocsátanak a levegőbe. A környezetvédelmi programjuk kicsit kárpótlás is ezért.

 

– A harkályfélék kulcsfajnak számítanak, mert sok olyan állat van, amelyik ugyan odúlakó, de nem készít magának odút. Ezeknek a harkály készíti el azt. Ha a harkályok egyedszáma csökken, akkor ez maga után vonja azt, hogy a többi, odút használó faj is veszélybe kerül 

 

– mondta Kóbor Balázs.

 

 

– Amikor azt mondjuk, hogy Szeged Magyarország legzöldebb városa szeretne lenni, akkor ez többet jelent annál, mint hogy geotermális alapokra helyezzük a távfűtést, vagy a fenntartható közlekedést fejlesztjük, vagy igyekszünk a zöldterületeket bővíteni, ezzel párhuzamosan szükség van egy nagyfokú szemléletformálásra is. Fontos, hogy Szeged polgárai ezt a zöld gondolatot a sajátjuknak érezzék, ehhez nyújtanak segítséget az ilyen és ehhez hasonló programok 

 

– mondta el a helyszínen Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester.

 

A tudatos programtervezésnek köszönhetően ez az ismeretterjesztés már az év elején megkezdődött a Beporzó hadművelet névre keresztelt akcióval. Több önkormányzati céggel, az egyetemmel és egy nemzetközi céges partnerrel együttműködve 11 méhlegelőt és 6 rovarhotelt létesítettek a szakemberek városszerte. Így tudatosították a beporzó rovarok fontos szerepét, és egyben támogatták a kulcsfajok megismertetését.

 

Az őszi lombhullási időszak végével és a madáretetési szezon kezdetével újabb állomással és természetvédelmi küldetéssel bővült a Városmetamorfózis palettája. Az év végére időzített „küllős fűtőmű” a hazai harkályfajok fontosságára irányítja a reflektorfényt, hiszen e fajcsoport képviselői is mind kulcsfajok. Kulcsfajok, hiszen az utódneveléshez készített odúik más fajok számára létfontosságúak. 

 

A Muralpaint falfestő csapata egy több mint 200 négyzetméteres, két hazai harkályfajt ábrázoló dekorációval öltöztették új köntösbe az egyik tarjáni fűtőmű Retek utcai és Hóbiárt basa utcai homlokzatát.

 

A Mondolo Egyesület és a SZETÁV csapata az előző természetvédelmi street art projektjeikhez hasonlóan itt is QR-kódos ismeretterjesztő táblával látták el a falfestményt, ami egy környezeti nevelés céljából létrehozott weboldalra, az urbanology.hu-ra vezeti át az érdeklődőket és az amatőr harkályvédőket.

 

De nem csak online tanítanak: az egyesület tagjai két fatörzset is átalakítottak úgynevezett élőhelyfákká. Segítségükkel válik érzékelhetővé, hogy ami csak egy korhadt fatörzsnek látszik, az valójában rovarhotel és madárodú, ráadásul csekély anyagi ráfordítással a háztáji kiskertekbe is kihelyezhető dekoratív méhlegelő és madáritató is válhat belőle.