Zöld Busz Program: újra bejelentették Budapesten az elektromos buszok érkezését; Szegedre nyolcat hoz a Volánbusz

Hatvan új elektromos busz érkezik jövőre a Zöld Busz Programban: Szeged mellett Győrben, Egerben, Székesfehérváron, Zalaegerszegen és Szolnokon állnak forgalomba.
Garai Szakács László

2021. december 01. 07:03

Zöld Busz Program: újra bejelentették
Budapesten az elektromos buszok érkezését; Szegedre nyolcat hoz a
Volánbusz

Az új járműveket a megyeszékhelyek a programot koordináló Humda Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 8 milliárd 600 millió forintos támogatásával szerezhetik be. A helyi közlekedésében 2800–2900 buszt használnak, a Zöld Busz Programban jövőre 100, a következő években pedig 1100 buszt szeretnének lecserélni elektromos járműre. Már csak azért is, mert a városi közlekedésben kötelezővé válik a „zöldhajtású” buszok alkalmazása.

 

– A Zöld Busz Programnak köszönhetően hat megyeszékhely nyolcvan százalékos támogatással juthat hozzá hatvan elektromos buszhoz – mondta Pafféri Zoltán, a Volánbusz igazgatója.

 

  • Győrben tizenhárom,
  • Székesfehérváron tizenkettő,
  • Zalaegerszegen tizenegy,
  • Szolnokon tíz,
  • Szegeden nyolc,
  • Egerben hat,

tisztán elektromos autóbusz állhat forgalomba.

 

A Szegedre érkező nyolc volánbuszos jármű nem azt jelenti, hogy a sokat emlegetett négy trolibuszt nem vásárolhatja meg a város. Azok ettől a beszerzéstől függetlenül érkeznek Szegedre.

 

Nyitóképünkön egy elektromos Mercedes busz látható. Ehhez kísértetiesen hasonlító járművek jönnek majd Szegedre – az biztos, hogy a színük nem ilyen bilikéknek csúfolt BKK-flottaszín lesz (fotó: MTI/Kovács Attila)

 

(MTI)