Zelenszkij: Ukrajnát nem lehet megfélemlíteni, 14 halottja van az orosz bombázásnak, a világ elítéli a támadást

Vass Imre

2022. október 11. 08:25

Zelenszkij: Ukrajnát nem lehet megfélemlíteni, 14 halottja
van az orosz bombázásnak, a világ elítéli a támadást

Biden: az Egyesült Államok további légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának

Az amerikai elnök megismételte, hogy elítéli az orosz rakétatámadásokat.

 

Az Egyesült Államok további fejlett légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának - mondta az amerikai elnök, amikor telefonon beszélt az ukrán államfővel a hétfői orosz rakétatámadásokat követően.

 

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden biztosította Volodimir Zelenszkijt a további támogatásról az önvédelemhez. Az amerikai elnök megismételte, hogy elítéli az orosz rakétatámadásokat Ukrajna területén.

 

Joe Biden nem sokkal a telefonhívás előtt kiadott közleményben közölte, hogy az újabb orosz támadások tovább erősítik az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy mindvégig kiálljon Ukrajna polgárai mellett.

 

Rámutatott, hogy a támadások civileket öltek és sebesítettek meg, és nem katonai célpontokat pusztítottak el, ami az amerikai elnök szerint jól jelzi Vlagyimir Putyin törvénytelen háborújának végletes kegyetlenségét.

 

Zelenszkij azt üzente a hétfői támadások után, hogy „Ukrajnát nem lehet megfélemlíteni”

 „Ukrajnát nem lehet megfélemlíteni, mi csak még inkább egyesültünk. Ukrajnát nem lehet megállítani, ez csak még inkább meggyőzött minket arról hogy a terroristákat semlegesíteni kell”– mondta Volodimit Zelenszkij ukrán elnök legújabb beszédében, azután, hogy hétfőn Kijevet és számos másik ukrán várost lőttek az oroszok, és olyan területeket is tűz alá vettek, ahol legfeljebb a háború első szakaszában dúltak harcok. Ezzel feltehetően a Krím-félszigetnél levő kercsi híd felrobbantására reagálhattak, amit még nem ismertek el az ukránok.

 

Zelenszkij szerint az orosz hadsereg szándékosan a reggeli csúcsban hajtotta végre a hétfői csapásokat, amit „tipikus terrorista taktiktának” nevezett. Elmondta, hogy a helyreállítási munkák már országszerte folynak, és „csak idő kérdése”, hogy mindent helyreállítsanak, amit „az orosz terroristák megrongáltak”.

 

Közölte, hogy a hétfői támadások miatt néhány városban és régióban áramkimaradások voltak, de ennek a nagyrészét már helyreállították, és a legtöbb helyen van világítás.

 

Aztán újra terroristáknak nevezte az orosz csapatokat, és úgy fogalmazott: „A terroristák vezetői azt állítják, hogy minden tervezett célpontot eltaláltak. Először is hazudnak, mint mindig. Másodszor, hazudnak, mint mindig.”

 

 

A háború sújtotta Ukrajnában sem sokkal nagyobb az infláció, mint Magyarországon

Ukrajnában az év eleje óta 21,8 százalékkal nőttek az árak, Magyarországon közel 16 százalékos az infláció.

 

Tavaly szeptemberhez képest 24,6 százalékos volt az infláció. Szeptemberben 1,8 százalékkal drágultak az élelmiszerek, a legnagyobb mértékben, 22,7 százalékkal a tojás. A zöldségfélék 10,4 százalékkal kerültek többe, mint augusztusban. A szeszes italok és dohánytermékek ára 1,1 százalékkal, a ruházati cikkek és lábbelik ára pedig 9,8 százalékkal nőtt. A rezsi 0,9 százalékkal, a háztartási cikkek és háztartási gépek 2,8 százalékkal, a közlekedés 0,4 százalékkal drágult.

 

Az ukrán jegybank 31 százalékos idei inflációval számol.

 

Megint eszkalációval fenyegetőznek az oroszok

Moszkva ma reggel újabb figyelmeztetést intézett a Nyugathoz az ukrajnai konfliktusban való részvétele miatt. A legújabb, Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettestől származó figyelmeztetést először a RIA orosz állami hírügynökség jelentette.

 

Rjabkov szerint Oroszország megfelelő ellenlépéseket fog tenni válaszul a Nyugatnak az ukrajnai háborúban „növekvő szerepvállalására”. A nyugati hatalmak a konfliktus során végig katonai támogatást nyújtottak Ukrajnának, és bénító szankciókat vetettek ki az orosz vagyonra. „Figyelmeztetünk és reméljük, hogy Washingtonban és más nyugati fővárosokban is felismerik az ellenőrizetlen eszkalációban rejlő veszélyeket” – mondta.

 

Tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az ukrán városokra mért rakétacsapások, amelyek legalább 14 halálos áldozatot követeltek, megtorlásul történtek az orosz területet ért támadásokra. Valószínűleg a Krímet Oroszországgal összekötő Kercsi híd bombázására utalt, amelyért Moszkva az ukrán erőket okolja.

 

A hétfői orosz támadássorozatnak 14 halottja és 97 sebesültje van

Az ukrán haderő szerint összesen 84 rakétával, illetve drónnal támadta Moszkva az országot.

 

A Kijevet és több más ukrán várost ért orosz rakétacsapásokban legalább 14 ember meghalt és 97 másik megsebesült hétfőn – közölte az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat. A csapások következtében Kijev, Lviv, Szumi, Ternopil és Hmelnickij régiókban is kimaradásokat lehet tapasztalni az áramszolgáltatásban – tájékoztatott a hivatal.

 

Az ukrán fegyveres erők vezérkara szerint Oroszország több mint 84 rakéta- és légicsapást mért az országra, majd hozzátették, hogy ezek közül 56-ot sikerült megsemmisíteni, mielőtt elérte volna a célpőontját. A hadsereg szerint mintegy 20 ukrán települést ért találat.

 

A világ vezetői elítélték az orosz támadásokat, és megfogadták, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát a háborús erőfeszítéseiben. Emellett a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze közölte, hogy a szervezet büntetőjogi vizsgálatot fog indítani.

 

40 000 embert költöztetnének ki az oroszok a Herszoni területről

Az orosz és a megszállási adminisztráció tisztviselői éppen azon dolgoznak, hogy akár 40 000 lakost is kiköltöztethessenek a Herszoni területről a Krímbe, vagy Oroszországba.

 

Vlagyimir Szaldo, a Herszon terület oroszpárti vezetője bejelentette, hogy az oroszok által megszállt Krím, a Krasznodari terület, a Sztavropoli terület és a Rosztovi terület kormányzói beleegyeztek, hogy akár 10 000 embert is átvegyenek – derül ki az Institute for the Study of War amerikai biztonságpolitikai agytröszt elemzéséből.

 

Szaldo a jelek szerint a Herszoni terület lakosainak átköltöztetését a gyerekeknek és szüleiknek szóló „vakációs” programként fogalmazta meg.

 

Szerhij Bratcsuk, az Odesszai terület katonai közigazgatásának szóvivője azt állította, hogy az oroszok és a kollaboráns közigazgatás tisztviselői nem biztos, hogy tervezik a más területekre kitelepített emberek visszaköltöztetését.

 

 

Ukrajna körözést adott ki Dmitrij Medvegyev és más orosz politikusok ellen

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) körözést adott ki Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, volt orosz államfő ellen - számolt be hétfön az Ukrajinszka Pravda hírportál az ukrán belügyminisztérium keresett személyeket tartalmazó adatbázisára hivatkozva.

 

Ukrajna Medvegyevet a büntető törvénykönyv 110. cikkelye alapján az ország területi épségének megsértésével gyanúsítja, amelyet mint a hatalom képviselője követett el - derült ki az adatbázisban szereplő dokumentumból. Az említett cikkely öttől tíz évig terjedő szabadságvesztést ír elő, vagyonelkobzással vagy anélkül. Az adatbázis szerint Medvegyev március 1-jén „tűnt el”.

 

Az SZBU felvette a körözött személyek listájára Marija Zaharovát, az orosz külügyminisztérium szóvivőjét is ugyanezen cikkely megsértésének vádjával.

 

A Readovka orosz hírportál szerint az SZBU mintegy hétszáz magas rangú orosz polgári és katonai tisztségviselő ellen adott ki körözést, köztük vannak az orosz parlament alsóháza, az állami duma képviselői, a felsőház tagjai, tovább Alekszandr Basztrikin, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) elnöke és Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai háborúban részt vevő erők nemrég kinevezett új parancsnoka.

 

Az Ukrajinszka Pravda szerint Medvegyev hétfőn azt mondta, hogy Oroszország újabb masszív csapásokat készít elő Ukrajna városai ellen.