Zelenszkij további fegyvereket kér, orosz civilek háborúellenes akciója, húsvétkor újra támadnak az oroszok – ezek a legfrissebb hírek az orosz-ukrán háborúról

Vass Imre

2022. április 13. 21:26

Zelenszkij további fegyvereket kér, orosz civilek
háborúellenes akciója, húsvétkor újra támadnak az oroszok – ezek a legfrissebb
hírek az orosz-ukrán háborúról

Az EU kiszélesítette igazságügyi együttműködését Ukrajnával

Az Európai Unió Tanácsa módosította az ukrajnai polgári biztonsági ágazat reformjával foglalkozó uniós tanácsadó misszió (EUAM Ukrajna) megbízatását annak érdekében, hogy megkönnyítse az Oroszország Ukrajna elleni támadása során elkövetett nemzetközi bűncselekmények kivizsgálását és büntetőeljárás alá vonását – közölte az uniós tanács szerdán.

 

Az EUAM Ukrajna mostantól stratégiai tanácsadást és képzést nyújt az ukrán igazságügyi hatóságoknak a feltételezetten Oroszország által elkövetett bűncselekmények elszámoltathatósága érdekében.

 

Az olasz Lavazza kávégyártó is elhagyja Oroszországot

Újabb európai cég függeszti fel tevékenységét Oroszországban a Vlagyimir Putyin által február 24-én megkezdett ukrajnai háború miatt. Ezúttal az 1895-ben alapított híres olasz kávégyártó cég, a Lavazza jelentette be, hogy meg nem határozott időre felhagy minden oroszországi tevékenységgel.

 

Mint az erről szóló sajtóközleményükben írják, „az amúgy is nehéz környezeten ront a drámai geopolitikai helyzet”, a háború pedig számos fronton érezteti a hatását: az Oroszországra kivetett szankciók és a rubel értékcsökkenése mellett fő nehézségként a nyersanyagok árainak növekedését nevezték meg. 

 

 

London belehúz az Oroszország elleni szankciós politikába

Az ukrán szeparatista térségek vezető személyiségei és kétszáznál több támogatójuk ellen léptetett érvénybe szerdán új szankciókat a brit kormány. Az érintettek között van az orosz külügyminiszter felesége is.

 

A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy csütörtöktől tilos az orosz vas- és acéláruk nagy-britanniai importja. A brit kormány megtiltotta a magasan fejlett brit alapanyaggyártó és kvantumtechnológiák, valamint a luxustermékek oroszországi exportját is.

 

A személyekre szóló új szankciók 206 embert érintenek. Köztük van Szergej Kozlov és Alekszandr Anancsenko, akik a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két délkelet-ukrajnai szakadár térség, az önmagukat „Donyecki Népköztársaság” és „Luhanszki Népköztársaság” néven meghatározó területek kormányainak vezetői.

 

A brit külügyminisztérium velük együtt 178 olyan személy ellen hozott szankciókat, akik a szeparatista térségek támogatásáról ismertek. Az új intézkedések emellett kiterjednek hat orosz oligarchára, valamint 22, velük szoros kapcsolatban álló üzlettársra és alkalmazottra.

 

Az orosz erők máris készen állnak a támadásra Ukrajna keleti részén

Az ukrán fegyveres erők arról tettek jelentést, hogy Oroszország készen áll támadásokat indítani az ország keleti régiójában található Donyeckben.

Ukrajna és a Nyugat is arról beszélt korábban, hogy az oroszok nem visszavonulás céljából hagyták el az északi régiót. Csupán újrarendeződtek, rendezték a soraikat, kiegészültek az új egységekkel, hogy egy hatalmas támadást indítsanak Kelet-Ukrajnában.

 

Akkor arról jelentettek, hogy az oroszoknak legalább egy hétre van szükségük ehhez, és most úgy tűnik, készen állnak arra, hogy támadásokat indítsanak keleten. Az ukrán fegyveres erők pontosan erről jelentettek, és úgy tudni, hogy az oroszok a délen fekvő Herszonban is készen állnak a támadásokra – írja a Sky News.

 

 

EBESZ: Oroszország megsérti az emberi jogokat

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) úgy vélekedik, hogy az orosz csapatok megsértik az emberi jogokat az ukrajnai háborúban, s a szervezet „megdöbbenését” fejezi ki a konfliktus több ezer sebesültje és halottja miatt - olvasható a szervezet szerdán közzétett jelentésében.

„Részletes felmérés nem volt lehetséges (..,.) de a misszió nyilvánvaló jogsértéseket tapasztalt az orosz erők részéről” - írja a három szerző összeállította, százoldalas dokumentum, amelyet a bécsi székhelyű EBESZ állandó tanácsában ismertettek. A jelentés szerzői megemlítik a kórházak, házak és lakótömbök, kulturális intézmények, iskolák, víz- és áramszolgáltató infrastruktúra elleni számos támadást, amely szerintük elkerülhető lett volna. 

 

„Nyilvánvalónak tűnik, hogy ingatlanok tízezreit rongálták meg vagy pusztították el, polgári személyeket sújtó, pusztító közvetlen, illetve közvetett következményekkel” - közölte a misszió. Ha Oroszország betartotta volna a nemzetközi joggal kapcsolatos kötelezettségeit Ukrajna február 24-i megtámadása után, a megölt vagy megsebesített polgári személyek száma lényegesen alacsonyabb lett volna - áll a jelentésben, amely egyebek mellett a stratégiai fontosságú délkelet-ukrajnai kikötőváros, Mariupol ostromát említi példaként.

 

Húsvétkor jöhet az orosz támadás, ötszörös a túlerő

Oroszország az ukrán csapatok ötszörösét igyekszik összevonni az ország keleti részén – írja a The Times. Az ukrán haderő részéről nyilatkozó forrás szerint a régió minden részéről összevonják a csapatokat az oroszok a donbaszi döntő rohamra. A több tízezres sereg azonban még így is kevés lehet az orosz győzelemhez. 

Nyugati források szerint még a héten megindulhat az offenzíva, miután tegnap Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy a hadjárat a győzelemig tart. Mintegy 200 orosz tankból, tüzérségből és páncélozott szállító járművekből álló konvojt is láttak az ukrán határ felé haladni és a műholdas felvételek is megerősítik, hogy a Donyetsz és Luhanszk régióban gyülekeznek Putyin seregei a támadásra.

 

 

Háborúellenes árcédulák jelentek meg az orosz boltok polcain

Alexandra Szkocsilenko aktivista azt a célt tűzte ki maga elé, hogy felvilágosítsa a lakosságot az ukrajnai háború valós eseményeiről.

 

A szentpétervári Kaliniszkij kerület különböző szupermarketeiben ő és más aktivisták háborúellenes feliratokat kezdtek ragasztani az árcédulákra. Ezek közönséges árcéduláknak tűnnek, de pacifista és háború ellenes üzenetek állnak rajtuk.

 

„Az orosz csapatok 14 humanitárius segélyekkel megrakott teherautó bejutását akadályozták meg a Herszon régióba. A polgári lakosságnak élelemre és vízre van szüksége” – mondja az egyik cédula. Egy másik a mariopoli iskola lebombázásáról tájékoztat, egy harmadik a száguldó inflációra híja fel a figyelmet. A háború ellenes cédulák angol nyelven íródtak.

 

Zelenszkij végtelen vérfürdőre figyelmeztet, és elmondta, mely országok lehetnek később veszélyben

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke figyelmeztet, ha nem kapnak még több fegyvert az oroszok elleni háborúnak, annak még súlyosabb következményei lehetnek.

 

Hetek óta tart a háború Oroszország és Ukrajna között, immáron majdnem két hónap telt el azóta, hogy Vlagyimir Putyin zöld jelzést adott az invázióra. Az oroszok nem háborúról, hanem egy „különleges katonai műveletről” beszélnek.

 

Putyin is célzott rá, hogy igen távol állnak attól, hogy békét kössenek, így javarészt Oroszországon múlik, mikor ér véget a csata. Május eleje lehet ez a dátum, legalábbis erről szólnak a legújabb hírek, de addig még nagyon sok ember halhat meg.

 

Zelenszkij ismét hangsúlyozta, hogy még több fegyverre van szükségük, mert máskülönben a háború végtelen vérfürdővé válik. Hangsúlyozta, Ukrajna már most sokkal tovább tudott védekezni az orosz erőkkel szemben, mint azt a megszállók tervezték – írta a The Guardian.