Zelenszkij szerint Putyin nem tett le Ukrajna teljes megszállásáról, a háború mellett a Covid is sújtja az országot, folymatosan érkeznek a menekültek

Olvassa el az orosz-ukrán háború péntek esti hírösszefoglalóját.
Vass Imre

2022. július 08. 20:00

Zelenszkij szerint Putyin nem tett le Ukrajna teljes megszállásáról, a háború mellett a Covid is sújtja az országot, folymatosan érkeznek a menekültek

Kósa Lajos bizottságában kiakadtak Ruszin-Szendi Romulusz ukrajnai látogatásán

A honvédelmi miniszter, a belügyminiszter és a Magyar Honvédség parancsnokának parlamenti meghallgatását kezdeményezi a Honvédelmi és rendészeti bizottság két ellenzéki alelnöke, Harangozó Tamás (MSZP) és Lukács László György (Jobbik). A bizottság elnöke a debreceni Kósa Lajos.

 

Amint arról beszámoltunk, az ukrán hadsereg vezérkarának Facebook-oldaláról derült ki, hogy Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka Ukrajnában járt, és találkozott az ukrán hadsereg főparancsnokával.

 

Elfogadhatatlan, hogy a honvédelmi ügyekkel foglalkozó bizottság tagjainak Facebook-bejegyzésből, illetve sajtóhírekből kell tudomást szereznie, hogy a Magyar Honvédség parancsnoka Ukrajnában tett látogatást az ukrán fegyveres erők parancsnokánál. A látogatás tényéről a minisztérium csak a sajtóhírek megjelenését követően adott ki egy közleményt – olvasható Harangozó Tamás és Lukács László György közös közleményében.

 

Zelenszkij: Putyin nem tett le Ukrajna teljes megszállásáról

Oroszország állandóan változtatja üzeneteit az Ukrajnában indított háborújának terveiről, de Vlagyimir Putyin elnök nem tett le arról a szándékáról, hogy elfoglalja az egész országot - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a CNN hírtelevíziónak adott interjújában. Az oroszok mindig mást mondtak, mint amit csináltak már évekkel ezelőtt is, mégis fokozatosan beszivárogtak, majd megtámadták Ukrajnát.

 

„Folyamatosan szállták meg államunkat: először politikailag, aztán a Krím félszigeten, majd a Donyec-medencében, utána egy teljes körű invázióban. Ez alapján Oroszország tervei között egyaránt szerepel a politikai vezetés megváltoztatása és egész Ukrajna megszállása. Teljesen biztosak vagyunk benne” - fogalmazott az államfő a CNN-interjúban, amelyből az Ukrajinszka Pravda idézett.

 

 

Nem elég a háború, még a Covid is sújtja Ukrajnát

Ukrajnában emelkedett a Covid-19-es esetek száma – írja a KISZó. Az Ukrán Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálata szerint a múlt héten 1106 koronavírusos esetet regisztráltak Ukrajnában, ami csaknem 13 százalékkal több, mint egy héttel korábban. Eddig csak a fertőzött esetek csökkenése volt megfigyelhető, most azonban rég nem látott növekedést tapasztaltak.

 

A múlt héten 30 ezer gyors- és PCR-tesztet végeztek. Az elmúlt hét napban 943 koronavírus-fertőzött került kórházba.

Ukrajna egészségügyi minisztere elmondta: a megbetegedések hirtelen megugrása nem csak az országban figyelhető meg. Ez most egy általános európai trend, ott is megnőtt az utóbbi időben a fertőzöttek száma.

 

Viktor Ljasko hozzátette: ez a vírus sajátossága, hogy előre nem látható időszakban jelenik meg. A miniszter hangsúlyozta, Ukrajna felkészült a koronavírus esetleges újabb hullámára.

 

 

Putyin szerint csak az erejük kis részét használták eddig Ukrajnában

Vlagyimir Putyin csütörtökön azt közölte, hogy még csak most kezdték el a hadműveletüket Ukrajnában, majd hozzátette, hogy Oroszország lehetőségei annyira hatalmasak, hogy jelenleg csak kis részüket használják abban, amit ő különleges hadműveletnek nevez.

 

Az ukránok részéről Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója válaszolt, aki közölte, hogy „37 ezer halott orosz katona, a sebesültek teljes számával együtt 98-117 ezer ember. Tíz tábornok meghalt. 1605 tank, 405 repülőgép és helikopter semmisült meg. És az oroszok még el se kezdtek háborúzni? A Kreml talán Sztálin matematikájával gondolkodik egy húszmilliós veszteséggel járó háborún?”

 

 

ORFK: 13 317-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán-magyar határszakaszon 7066 ember lépett be csütörtökön Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6251-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.

 

A beléptetettek közül a rendőrség 295 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - írták.Vonattal 34 ember - köztük 17 gyerek - érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre - tudatta az ORFK.

 

Megint lecsapott Ukrajnában az amerikai HIMARS: hatalmas lángokkal ég egy orosz lőszerraktár

Felrobbant Sahtarszk térségében egy orosz lőszerraktár, ukrán források szerint egy amerikai HIMARS-rakétarendszerrel támadták az objektumot.

 

Közösségi oldalakon terjed egy felvétel egy lángoló lőszerraktárról, amely eredetileg egy donyeci médiacsatorna videóját ábrázolja. Az még nem megerősíthető biztosan, hogy a támadás most történt, de a robbanások alapján a célpont egyértelműen egy lőszerraktár volt.

 

Ukrán források szerint a lőszerraktár Sahtarszk térségében működött, úgy 50-60 kilométerre a frontvonal mögött. A találatot egy HIMARS rakéta-sorozatvetővel adták le az ukránok.

Ha valóban megerősítést nyer, hogy a támadás Sahtarszkot érte, kizárásos alapon HIMARS-szel hajtották végre azt az ukránok, hiszen nincs olyan tüzérségi eszközük, mellyel ilyen távolságban pontos találatot tudnak leadni.

 

„Szeverodonyeck a humanitárius katasztrófa szélén áll”

Szerhaj Haidai Luhanszk ukrajnai kormányzója szerint Szeverodonyeck a humanitárius katasztrófa szélén áll, nincsen víz-, gáz- és áramellátás, a várost pedig kifosztják az orosz csapatok.

 

Állítása szerint a lakások 80 százaléka megsemmisült vagy megsérült. Vannak, akik megpróbálnak visszatérni a cuccaikért, de egyre gyakrabban találnak üres lakást.

 

A városba belépve az oroszok először deportálták a helyi lakosság egy részét, elvették a lakáskulcsaikat, majd mindent elvittek. Teherautókkal mennek az épületekhez. Még a bútorokat  is elviszik – írta a kormányzó.