Zelenszkij szerint Moszkva lebukott, nemcsak Ukrajnával akarnak háborúzni

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. április 23-án délelőtt.
Garai Szakács László

2022. április 23. 09:13

Zelenszkij szerint Moszkva lebukott,
nemcsak Ukrajnával akarnak háborúzni

ORFK: több mint tízezren érkeztek pénteken Ukrajnából

Magyarország területére pénteken az ukrán–magyar határszakaszon 4644 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 5736-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A beléptetettek közül a rendőrség 756 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami harminc napig érvényes. Fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért. Közölték azt is, hogy az ukrajnai háború elől pénteken 584 ember, köztük 223 gyermek érkezett Budapestre vonattal. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba.

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Készenléti Rendőrséggel és rendőrjárőr képzésben résztvevőkkel Kőbánya felső vasútállomáson és a BOK csarnokban segíti az Ukrajnából vonattal érkezőket. A feladatokban támogatást nyújt a Budapesti Polgárőr Szövetség is. Jelezték: a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, valamint a segélyszervezetek munkatársaival.

 

Zelenszkij szerint egyértelmű, hogy Moszkva nemcsak Ukrajnát akarja meghódítani

Ukrajna csak a kezdet, Oroszország más államokat is meg akarnak támadni – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek este. Az ukrán elnök Rusztam Minnyekajev orosz vezérőrnagyszavaira reagált, aki arról beszélt, hogy ha Moszkva ellenőrzése alá vonná Ukrajna déli részét, kijárata lenne a Dnyeszter menti oroszbarát szakadár területhez, ahol szerinte „az orosz ajkú lakosság elnyomására utaló jelek mutatkoznak”.

 

Mariupolban vegyifegyvert keverhettek az oroszok a könnygázhoz

Az Egyesült Államokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben képviselő Michael Carpenter beszélt arról, hogy a vegyifegyverrel kevert könnygázt bevetették az oroszok a kikötővárosban. Közben az is egyértelművé vált, hogy miért nem akarnak bemenni az oroszok az Azovsztalba: a földalatti járatokkal átszőtt területen nagy veszteségeket szenvednének.

 

Keleten újra intenzíven támad az orosz hadsereg

Donyeck és Luhanszk megyékben indultak meg újra a harcok a két megye ukrán ellenőrzés alatt álló részeiért.