Zelenszkij szerint az oroszok gyávák beismerni a stratégiai vereségüket, már az ukránok támadnak Harkivben, új orosz csapatok Zaporizzsjában

Az ukrán erők ellentámadásba lendülnek Harkiv térségében.
Cservenák Zoltán

2022. május 13. 10:25

Zelenszkij szerint az oroszok gyávák beismerni a stratégiai vereségüket, már az ukránok támadnak Harkivben, új orosz csapatok Zaporizzsjában

Az ukrán vezérkar közölte, hogy az orosz erők továbbra is „tüzérségi és légicsapásokat indítanak Mariupol ellen”, miközben blokkolják az ukrán egységeket az Azovstali üzem közelében.

 

Az Azovstalt körülbelül két hónapja folyamatosan lövik az orosz erők. Az acélgyárban tartózkodó ukrán tiszt azt mondta, hogy valószínűleg minden civilt sikerült kimenekíteni, de katonák továbbra is kitartanak.

 

„A város feletti teljes ellenőrzés megteremtése és az ukrán védők ellenállásának visszaszorítása érdekében stratégiai repülést alkalmaznak. A helyi lakosok evakuálására tekintettel a közeljövőben a bombázások fokozódására kell számítani” 

 

– közölte a vezérkar.

 

Harkivi ellentámadás

 

Az ukrán ellentámadás északon továbbra is zavarja az orosz utánpótlási vonalakat. Az orosz erők elakadtak, nem indítottak támadást Harkiv irányában. A fő erőfeszítések arra irányultak, hogy megakadályozzák az ukrán csapatok előrenyomulását Vesele település térségében – közölte pénteken az ukrán vezérkar. Az ukránok számos falut elfoglaltak Harkivtől keletre.

 

A CNN péntek hajnalban arról számolt be, hogy műholdfelvételek alapján az oroszok két hidat lebontottak a környéken. Valószínűnek tűnik, hogy az orosz egységek azért rombolták le a hidakat, hogy megvédjék utánpótlási vonalaikat a további ukrán előretörésektől.

 

Ukrán katona egy kilőtt orosz tankkal Harkivnál (fotó: Reuters)

 

Új csapatok Zaporizzsjában

 

Délen a zaporizzsjai helyi ukrán vezetés azt mondta, a jelek szerint az oroszok megpróbálják megerősíteni egységeiket. Egy új orosz katonai kontingens érkezéséről számoltak be Mihajlovkában, a jelenlegi frontvonalaktól délre.

 

A március eleje óta az orosz erők által megszállt Enerhodar városában a regionális adminisztráció pénteken arról számolt be, hogy a város majdnem kifogyott a gyógyszerekből és orvosi eszközökből, és nem mindig áll rendelkezésre humanitárius segély. Enerhodar lakosai az orosz katonák folyamatos járőrözése és megfélemlítése miatt "már félnek tüntetni és gyűléseket szervezni".

 

Zelenszkij: Gyávák az oroszok

 

Volodimir Zelenszkij elnök csütörtöki beszédében elmondta, hogy az orosz támadás továbbra is leginkább rakéta-, légi- és tüzérségi csapásokban nyilvánul meg .

 

„Oroszország stratégiai veresége már mindenki számára nyilvánvaló a világon, és még azok számára is, akik továbbra is kommunikálnak velük. Oroszországnak ezt egyszerűen nincs bátorsága beismerni. Gyávák. „Ezért az a feladatunk, hogy addig harcoljunk, amíg el nem érjük céljainkat ebben a háborúban” 

 

– mondta Zelenszkij.

 

Címlapon

mutasd mind