Zelenszkij szerint 150 ukrán gabonaszállító hajót tartanak fel az oroszok, tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

Nálunk minden bizonnyal szankciós áremelkedésként és inflációként magyarázzák majd a gabona visszatartását Orbánék. Összefoglaló az orosz–ukrán háború pénteki híreiből.
Cservenák Zoltán

2022. október 21. 23:22

Zelenszkij szerint 150 ukrán gabonaszállító hajót tartanak fel az oroszok, tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azzal vádolta Oroszországot, hogy késlelteti több mint 150 olyan hajó áthaladását, amik a tervek szerint gabonát szállítanak a Fekete-tengeren. Videóbeszédében elmondta, Oroszország lépései azt jelentik, hogy Ukrajna hárommillió tonnával kevesebb gabonát szállított a tervezettnél.

 

ENSZ-vizsgálat jöhet az iráni drónok miatt

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország ENSZ-vizsgálatot kért azokkal a vádakkal kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország iráni drónokat használ Ukrajnában. Ha igaznak bizonyulnak, az állítások sértenék az ENSZ Biztonsági Tanácsának (UNSCR) 2231. számú határozatát. A Reuters által látott levelet a három ország, az E3 néven terjesztett az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaihoz.

 

Folyamatosan tárgyal az amerikai és az orosz védelmi miniszter

A Pentagon egy leiratot is közzétett az amerikai védelmi miniszter Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszterrel folytatott beszélgetéséről. Lloyd J. Austin amerikai védelmi miniszter „rendíthetetlen amerikai elkötelezettséget” ígért Ukrajna támogatására Oroszországgal szemben. A Pentagon megerősítette az amerikai védelmi miniszter és az orosz védelmi miniszter közötti hívást is. Azt mondták, hogy Austin „hangsúlyozta a kommunikációs vonalak fenntartásának fontosságát”.

 

A beszélgetést az orosz védelmi minisztérium is elismerte. A közlemény szerint a nemzetközi biztonság aktuális kérdéseit, köztük az ukrajnai helyzetet is megvitatták.

 

Csak az ukrán hőtermelés fele működik

Oroszország október 10-e óta lerombolta Ukrajna hőtermelő kapacitásának legalább a felét. Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter elmondta, hogy a teljes nemzeti villamosenergia-infrastruktúra 30-40 százalékát érintették a támadások, de nem minden meghibásodott erőmű állt le teljesen.

 

Havi 1,5 milliárd eurót kap Ukrajna

Ursula von der Leyen szerint Ukrajna addig kap európai támogatást, „ameddig csak kell”. Az Európai Bizottság elnöke a brüsszeli Európai Tanács ülésén kijelentette, készek havonta 1,5 millió eurós támogatást biztosítani Ukrajnának. Von der Leyen úgy fogalmazott, Ukrajna stabil és megbízható jövedelemforrással kell, hogy rendelkezzen, havi 3-4 milliárd euróra lenne szüksége, amiből 1,5 milliárdot az EU finanszíroz.