Zelenszkij nem drogozott, az oroszok elismerték a Kijev elleni rakétatámadást, de a civil áldozatokról most sem tettek említést, Kárpátalján egyre drámaibb a gazdasági helyzet

Az orosz–ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója péntek kora délután.
Kékes Viktória

2022. április 29. 14:14

Zelenszkij nem drogozott, az oroszok elismerték a Kijev elleni rakétatámadást, de a civil áldozatokról most sem tettek említést, Kárpátalján egyre drámaibb a gazdasági helyzet

Oroszország elismerte, hogy tegnap több rakétacsapást hajtott végre akkor, amikor az ENSZ főtitkára Kijevben volt

Az orosz védelmi minisztérium megerősítette, hogy tegnap több rakétacsapást mért Ukrajnára, többek között a főváros térségében is. Azt is közölték, hogy légicsapásaik tíz ukrán „katonai eszközt” semmisítettek meg, és országszerte három áramszolgáltató állomást is megrongáltak. (Ezeket az információkat a nyugati médiumok egyelőre nem tudták más forrásból ellenőrizni.)

 

Arról viszont nem tettek említést, hogy egy lakóházat is rakétatalálat ért Kijevben. A támadás során egy civil vesztette életét. Az áldozat a Guardian információi szerint  Vera Girich, a Szabad Európa munkatársa. 

 

Tegnap este helyi idő szerint 20 óra 13 perckor egy 25 emeletes lakóházba rakéta csapódott, a ház első és második emelete teljesen kiégett. A sérültek száma már tízre emelkedett, kórházban ápolják őket.

Fotó: State Emergency Service of Ukraine

Súlyos harcok dúlnak Liszicsanszk és Szeverodonyeck városok környékén

A brit hírszerzés megerősítette, hogy az orosz hadsereg elsődleges célja továbbra is a donbászi régió elfoglalása. A védelmi minisztérium szerint heves harcok dúlnak Luhanszk és Donyeck régiókban is. (Ezek alkotják Donbászt.) A britek szerint haladt ugyan valamennyit kelet Ukrajna elfoglalása, de az ukránok ellenállása miatt komoly veszteségeket szenvedtek az orosz erők.

Ukrajna továbbra is evakuálni szeretné az Azovsztalban rekedt civileket

Az ukránok továbbra is azt állítják, hogy több száz civil rejtőzött el az acélgyár alagútrendszerében, akik még mindig arra várnak, hogy kimenekítsék őket. Kedden az orosz elnök beleegyezett, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt is részt vehessen az evakuálásukban. Íme egy videó amelyen világosan látszik, hogy sok gyerek is a körbezárt gyárban rekedt:

 

Hollandia rendvédelmi tiszteket küld Ukrajnába a háborús bűnök kivizsgálására

A törvényszéki szakértőkből álló csapat extra védelemmel felszerelkezve indul Ukrajnába, hogy részt vegyen a bizonyítékok mihamarabbi összegyűjtésében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság számára. Többhetes ukrajnai tartózkodásuk során a KMar tisztjei olyan helyszíneken fognak vizsgálódni, ahol feltehetően háborús bűncselekményeket követtek el – írja az NLTimes.

 

„Hollandia nem nyugszik addig, amíg minden háborús bűncselekményt ki nem vizsgálnak, és az elkövetőket nem vonják felelősségre” – nyilatkozta korábban Mark Rutte miniszterelnök.

 

Hollandia ezen felül katonai támogatást is nyújt Ukrajnának: Kajsa Ollongren védelmi miniszter kedden bejelentette, hogy korlátozott számban nehéztüzérségi fegyvereket és páncélos tarackokat küldenek.

A németek többsége helyesli Ukrajna támogatását nehézfegyverekkel

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített kutatást az MTI ismertette. E szerint Németországban egy hónap alatt megváltozott a közhangulat a védekezés mellett támadásra is alkalmas eszközök – harckocsik, harcjárművek – Ukrajnába küldésének ügyében.

 

Márciusban a német lakosság csaknem kétharmada, 63 százaléka ellenezte, hogy Németország ilyen fegyverekkel is segítse az ukrán hadsereget, a támogatók aránya pedig 31 százalék volt. Április végére az ellenzők aránya 39 százalékra süllyedt, és 56 százalék helyesli a kezdeményezést.

 

A kormánypártok hetekig folytatott viták után a napokban határozták el, hogy Németország úgynevezett könnyű- - főleg védekezésre szolgáló – fegyverek, többnyire vállról indítható rakéták után nehézfegyverzetet is küld Ukrajnába, elsőként 50 Gepard-típusú, légvédelmi fegyverrendszerrel felszerelt páncélozott, lánctalpas járművet.

Nem volt kokain Zelenszkij íróasztalán amikor Elon Muskkal beszélt telefonon

A Lakmusz írta meg, hogy hamisított az a videó, amely az interneten terjed (több száz magyar felhasználó is megosztotta a Facebookon), és amelyen az ukrán elnök látszik telefonálás közben. Bal kezénél gyanús fehér por és egy bankkártya látható. 

 

Forrás: lakmusz.hu

A hamisított videó az orosz propagandát hivatott megerősíteni, miszerint Zelenszkij drogozik. Az eredeti felvételen, amelyet az ukrán elnök Instagram oldalára töltöttek fel, világosan látszik, hogy az íróasztalon semmiféle fehér por nincs.

Egyre drámaibb a gazdasági helyzet Kárpátalján

A Világgazdaság írt arról, hogy Kárpátalján már azt tervezik, kártyás rendszert vezetnek be a tankolásra, hogy korlátozni tudják a fogyasztást. A kisebb kutak már bezártak, a nagyobb láncoknál még kapható üzemanyag, de egyre nagyobb a hiány. 

 

Ezen felül nem enyhül a belső menekülthelyzet sem. Ugyan sokan már visszatértek Kijevbe, de továbbra is több millióan a biztonságosabb nyugat-ukrajnai régiókban tartózkodnak. Csak Kárpátalján 400 ezren vannak. Olena Suljak, a kormányzó Nép Szolgája parlamenti frakcióvezető-helyettese azt ígéri, hogy mindenkit, akinek a harcok miatt odaveszett az otthona, új lakáshoz juttatnak. Ígérete szerint a bajbajutottak ott kapnak ingatlant, ahol szeretnének, azaz nem feltétlenül kell visszatérniük eredeti lakóhelyükre. Ez egyben azt is jelenti, hogy vélhetően sokan lesznek, akik Kárpátalján szeretnének majd maradni a háború után is.

ORFK: több mint 12 ezren érkeztek Magyarországra Ukrajnából csütörtökön

Magyarország területére csütörtökön az ukrán–magyar határszakaszon 5999 ember lépett be, míg a román–magyar határszakaszon belépők közül 6221-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság pénteken az MTI-vel. Vonattal 344 ember, köztük 187 gyermek érkezett Budapestre. Budapest Főváros Kormányhivatalának tájékoztatása szerint a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 358 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 162 ember töltötte a létesítményben.