Zelenszkij megszólította Orbánt az EU-csúcson: Viktor, nincs idő tétovázni, dönteni kell!

Az ukrán elnök kemény kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal és a miniszterelnökkel szemben.
Kékes Viktória

2022. március 25. 07:06

Zelenszkij megszólította Orbánt az EU-csúcson: Viktor, nincs idő tétovázni, dönteni kell!

A csütörtökön Brüsszelben tartott EU-csúcson videókapcsolaton keresztül felszólalt Volodimir Zelenszkij is.

 

A 444.hu cikke szerint az ukrán elnök tájékoztatta az állam- és kormányfőket az egy hónapja tartó háború szörnyű veszteségeiről és köszönetet mondott az Ukrajnát támogatóknak. 

 

 

Beszéde végén külön szólította meg Orbán Viktort:

 

„Magyarország ... Itt megállnék, és őszinte akarok lenni. Egyszer és mindenkorra el kell eldöntenek, kivel vagytok, szuverén országként. Voltam már Budapesten. Imádom a városotokat. Többször jártam ott, nagyon gyönyörű, vendégszerető város. És az emberek is. De a ti életetekben is megvoltak a tragikus pillanatok. Jártam a vízparton, láttam azt az emlékművet, a cipőket a Duna-parton, amik a tömeggyilkosságokról szólnak. A családommal voltam ott.

 

Figyelj, Viktor, tudod te, mi megy most Mariupolban? Kérlek, ha tudsz, te is menj le nálatok a vízpartra, és nézd meg azokat a cipőket! Meg fogod érteni, hogy a tömeggyilkosságok a mai világban is megtörténhetnek. És ez az, amit Oroszország ma művel. Ugyanazok a cipők. Mariupolban ugyanazok az emberek: felnőttek és gyerekek, nagyszülők. Több ezren vannak. És ezrek mentek el.

 

És te tétovázol, hogy kivesd a szankciókat vagy ne? És te hezitálsz, hogy átengedd-e a fegyvereket vagy ne? Tétovázol, hogy kereskedj Oroszországgal vagy ne? Nincs idő tétovázni, most dönteni kell.”