Zelenszkij: Hatvan települést szereztek már vissza a herszoni régióban

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúról 2022. november 12-én este.
Garai Szakács László

2022. november 12. 21:42

Zelenszkij: Hatvan települést
szereztek már vissza a herszoni régióban

„Visszaállítjuk Ukrajna nemzetközileg elismert határait!”

Herszon város felszabadulása után mondott köszöntőbeszédet Volodimir Zelenszkij, aki arról is beszélt, az ukránok még sok ilyen felszabadulást fognak majd látni, azokban a falvakban és városokban, ahol továbbra is orosz megszállás van. Sőt, azt is kijelentette, visszaállítják országa eredeti határait. Az ukrán elnök elmondta, hogy Herszon régió több mint hatvan települését szerezték vissza az elmúlt hetekben. Ezeken a területeken most aknamentesítenek. Közölte azt is, mindent helyre fognak állítani, amit az oroszok leromboltak, de ez sokáig fog tartani.

 

„Bármit mondanék a herszoni kivonulásról, börtönbe mennék”

Andrej Norkin orosz műsorvezető élő adásban mondta ez, egyúttal „levezette”, miért mondta ezt:

 

„Amennyiben támogatom a dolgot, és azt állítom, hogy a védelmi minisztérium helyesen döntött Herszon elhagyásával kapcsolatban, akkor nyilvánosan Oroszország területi egységének megsértésére szólítok fel. Direkt megnéztem reggel, néhány év börtön jár érte.

 

Amennyiben nem támogatom a dolgot, és azt állítom, hogy a védelmi minisztérium rosszul döntött Herszon elhagyásával kapcsolatban, akkor nyilvánosan lejáratom a hadsereget, azért ugyanúgy börtön jár, a büntetési tétele nagyjából ugyanaz.”

 

A herszoni régió keleti oldalára, a helyezték át az oroszok a terület központját

Henicseszk – ez az orosz közigazgatás új központja. A tengeri kikötőként és üdülőhelyként ismert várost Oroszország már a háború első napjaiban elfoglalta.

 

Bezárták az Azovi-tengert az oroszok

Oroszország a jövőben nem engedélyezi, hogy a külföldön áruval megrakott hajók átkeljenek a Kercsi-szoroson az Azovi-tenger irányába – közölte a török közlekedési minisztérium. A minisztérium egyik szóvivője elmondta: a változást jelezték, de részleteket nem tudni a korlátozásról, és egyelőre Oroszország sem nyilatkozott az ügyben.