Zelenszkij csak akkor vesz részt a G20-on, ha Putyin nem lesz ott

Hírösszefoglaló az orosz–ukrán háborúból 2022. november 3-án este.
Garai Szakács László

2022. november 03. 23:30

Zelenszkij csak akkor vesz részt a
G20-on, ha Putyin nem lesz ott

Londoni orosz nagykövet: Oroszország nem alkalmaz nukleáris fegyvereket

Oroszország szigorúan tartja magát ahhoz a nukleáris nagyhatalmak által közösen elfogadott alapelvhez, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem is szabad megvívni, és a maga részéről nem kíván nukleáris fegyvereket bevetni – mondta csütörtökön Oroszország londoni nagykövete. Andrej Kelin a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva kijelentette azt is, hogy Moszkva véleménye szerint Nagy-Britannia „túlságosan mélyen bekapcsolódott” az ukrajnai konfliktusba. Kelin úgy fogalmazott: az orosz fél „meglehetősen rövid időn belül, talán ma, talán holnap” nyilvánosságra hozza az erről rendelkezésére álló adatokat.

 

Az orosz nagykövet szerint Moszkva tökéletesen tudatában van annak, hogy brit szakértők részt vettek a fekete-tengeri orosz flotta, illetve az orosz infrastruktúra elleni erőszakcselekmények előkészítésében, végrehajtásában, illetve az ehhez szükséges kiképzésben. Andrej Kelin kijelentette, hogy az erről szóló adatokat átadták az Egyesült Királyság moszkvai nagykövetének. Az orosz nagykövet szerint az eszkaláció veszélyével jár az ukrajnai konfliktusban játszott brit szerep.

 

– Nem mondom azt, hogy eljuthatunk arra a pontra, ahonnan nincs visszaút, mert visszaút mindig van, de az eszkalációt el kell kerülni – fogalmazott a diplomata a csütörtök este műsorra tűzött interjúban. Andrej Kelin szerint az ukrajnai orosz katonai beavatkozás előzménye az volt, hogy Ukrajna „Nagy-Britannia segítségével” nyolc éven át gyilkolta a Donyec-medence lakosságát, miközben nem volt hajlandó betartani a minszki megállapodásokat, amelyek biztonságos megoldást kínáltak volna a vitás kérdésekre.

 

A londoni orosz nagykövet ugyanakkor felidézte a nukleáris nagyhatalmak által kiadott nyilatkozatot, amely szerint egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni és soha nem szabad megvívni.

 

Újabb nagyszabású ukrán–orosz fogolycserét hajtottak végre

107 ukrán katona szabadult ki orosz fogságból – számolt be Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője Telegramon. A tisztségviselő kiemelte, hogy a most kiszabadultak közül 74-en a Donyeck megyei Mariupolban lévő Azovsztal üzemben estek orosz fogságba. Jermak szavai szerint sok közöttük a súlyos sérült. Ukrán részről arra nem tértek ki, hogy cserébe hány foglyot adtak át az orosz oldalnak.

 

Ha Putyin ott lesz a G20-on, Zelenszkij nem vesz részt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Katerina Szakellaropoulou görög államfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Ukrajna lemond a részvételről a G20-országok november 15-16-án Indonéziában tartandó csúcstalálkozóján, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök ott lesz.

 

Oroszország kétszer több repülőgépet veszített Ukrajnában, mint Afganisztánban

– A teljes körű agresszió során Ukrajna védői kétszer annyi orosz repülőgépet semmisítettek meg, mint amennyit a Szovjetunió az afganisztáni háború tíz éve alatt veszített el, azaz 278 orosz repülőgépet Ukrajnában, szemben 118 szovjet repülőgéppel, amely Afganisztánban semmisült meg – közölt Valerij Zaluzsnij ukrán főparancsnok. Zaluzsnij szerint az Ukrajnával vívott háború ugyanolyan szégyen Oroszország számára, mint az afganisztáni volt, és Ukrajna inváziója Oroszország pusztulásához fog vezetni. 

 

Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára Telegramon kijelentette: Oroszországban a hatalom fokozatosan egy bűnözői terrorista csoport kezébe kerül, az országot nem a kormányzata irányítja.